nieuws

Petitie ‘Handen af van GGZ-verpleegkundigen’

Geen categorie

7 Op 10 GGZ-verpleegkundigen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met verbale agressie; 4 op 10 met fysieke agressie. Een groot aantal verpleegkundigen kampen door de agressie met symptomen van PTSS of hebben burn-out verschijnselen. Reden voor een nieuwe petitie voor effectief beleid tegen agressie. Ggz-verpleegkundigen accepteren geen agressie meer en zijn een petitie gestart […]

7 Op 10 GGZ-verpleegkundigen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met verbale agressie; 4 op 10 met fysieke agressie. Een groot aantal verpleegkundigen kampen door de agressie met symptomen van PTSS of hebben burn-out verschijnselen. Reden voor een nieuwe petitie voor effectief beleid tegen agressie.

Ggz-verpleegkundigen accepteren geen agressie meer en zijn een petitie gestart om overheid, werkgevers en werknemers te bewegen tot effectief beleid. In navolging van hun collega's op de ambulance en bij politie en brandweer eisen ze dat de agressie tegen hen stopt. De functie van de ggz-verpleegkundigen is een combinatie van politieagent, brandweerman en ambulancebroeder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze verpleegkundigen onevenredig veel te maken hebben met geweld. Compassie met de patiënt en het besloten karakter van de instelling maken het echter lastig om een vuist te maken tegen het geweld.

Begin 2012 hebben drie ministeries (VWS, BZK en V&J) en de sociale partners in de zorg het actieplan 'Veilig werken in de zorg' gelanceerd. Na uitgebreid overleg met NU'91 hebben de initiatiefnemers van 'Handen af van de GGZ-verpleegkundigen' aanvullingen geformuleerd. Het bestaande actieplan moet worden aangevuld met de volgende punten: streven naar 50% minder agressie-incidenten bij ggz-verpleegkundigen in 5 jaar; openbaarmaking van de agressiecijfers binnen alle ggz-instellingen; beslissingsbevoegdheid voor verpleegkundigen over (over)plaatsing van een patiënt wanneer de veiligheid in het geding is; verplichting tot deelname aan genoemd actieplan.

Reageer op dit artikel