nieuws

Salaris steeds belangrijkere arbeidsvoorwaarde

Geen categorie

Op de vraag wat een werkgever aantrekkelijk maakt, antwoorden steeds meer werknemers het salaris. Dit blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim drieduizend werkzoekenden. Dat is opvallend, want salaris kwam vorig jaar niet eens voor in de top 5.

Laag opgeleide werknemers vinden het salaris significant belangrijker dan hoog opgeleide werknemers (73 procent ten opzichte van 58 procent). Naast het salaris verhoogt volgens het onderzoek ook een goede bedrijfscultuur de aantrekkelijkheid van een werkgever. 69 procent van de werknemers stelt dat de bedrijfscultuur het meest belangrijk is bij een aantrekkelijke werkgever.

Top 5
Daarmee staat bedrijfscultuur dit jaar op de eerste plaats in de top 5. Daarna volgen salaris (66 procent), inhoud van de functie (65 procent), vrijheid en vertrouwen van de werkgever (40 procent) en ontwikkelingsmogelijkheden (31 procent). Uit het onderzoek komt naar voren dat mannen salaris net iets belangrijker vinden dan vrouwen. Vooral de leeftijdscategorieën <25 en 25-35 hechten hier meer waarde aan dan de andere leeftijdscategorieën.

Opvallende verschillen met 2011
In vergelijking met vorig jaar is deze top 5 opvallend veranderd. In 2011 noemde tweederde van de werknemers de mogelijkheid om werktijden zelf te bepalen als belangrijkste voorwaarde voor een aantrekkelijke werkgever. Ook bedrijfscultuur (64 procent), de mogelijkheid om thuis te werken (63 procent), de mogelijkheid om parttime te werken (59 procent) en het hebben van veel verantwoordelijkheden (54 procent) werden vorig jaar gekoppeld aan een aantrekkelijke werkgever. Salaris kwam toen niet voor in de top 5.

Reageer op dit artikel