nieuws

Samenwerking en e-health beslissend voor toekomst ggz

Geen categorie

In het huidige politieke klimaat is de grootste gemene deler de sterke nadruk op kostenbeheersing en de beoordeling op kwaliteit. Deze kwaliteit moet op een transparante manier meetbaar zijn. Zorginstellingen die geen kwaliteit leveren, hebben in 2020 geen bestaansrecht en dat geldt ook voor organisaties met een inefficiënte bedrijfsvoering. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is […]

In het huidige politieke klimaat is de grootste gemene deler de sterke nadruk op kostenbeheersing en de beoordeling op kwaliteit. Deze kwaliteit moet op een transparante manier meetbaar zijn. Zorginstellingen die geen kwaliteit leveren, hebben in 2020 geen bestaansrecht en dat geldt ook voor organisaties met een inefficiënte bedrijfsvoering. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is e-health een belangrijk antwoord op de groeiende behoefte aan kostenbesparing. Zorgaanbieders die technologie weten om te zetten naar een kwalitatief en kosteneffectief zorgaanbod, hebben in deze sector overlevingskansen. Dat concludeert onderzoeksbureau Atos Consulting in een onlangs uitgebracht rapport over ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het rapport wijst het onderzoeksbureau op de noodzaak tot meer samenwerking in de zorgketen: het is samen winnen of alleen verliezen. Volgens Atos Consulting geeft technologie en effectieve e-health in de komende jaren een belangrijk antwoord op de vraag hoe zorgkosten ingetoomd kunnen worden. Waar twee jaar geleden werd gesteld dat e-health een onzekere toekomst tegemoet gaat, is e-health nu niet meer weg te denken binnen de ggz. Zo vindt de patiënt steeds meer via internet zijn weg naar zelfhulp en instrumenten om de eigen psychische gemoedstoestand te onderzoeken en te verbeteren. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om via apps op mobiele apparatuur of andere medische hulpmiddelen de monitoring en zelfredzaamheid van patiënten te vergroten.

Reageer op dit artikel