nieuws

‘Situatie kantorenmarkt is absurd’

Geen categorie

De situatie op de Nederlandse kantorenmarkt is absurd. Er is veel te veel ontwikkeld met een korte termijnvisie, daar plukken we nu de wrange vruchten van. Dat zegt Wabe van Enk, hoofdredacteur van vatgoedblad PropertyNL in de RTL Z-uitzending Kijker aan Z. Er is teveel gekeken naar wat interessant is op de korte termijn voor […]

De situatie op de Nederlandse kantorenmarkt is absurd. Er is veel te veel ontwikkeld met een korte termijnvisie, daar plukken we nu de wrange vruchten van. Dat zegt Wabe van Enk, hoofdredacteur van vatgoedblad PropertyNL in de RTL Z-uitzending Kijker aan Z.
Er is teveel gekeken naar wat interessant is op de korte termijn voor de ontwikkelaar en de gemeente, maar de gebruikers staan op de achtergrond, aldus Van Enk.
Cuno Steenhoven van vastgoedbedrijf DTZ Zadelhoff voegt daar aan toe dat er veel te weinig rekening is gehouden met de eindigheid van kantoorgebouwen. 'Eigenlijk moet een kantoorgebouw na tien jaar heel grondig worden gerenoveerd, als de plek niet goed is, dan is het over 20 jaar over'.

Voor het oude CBS-gebouw in Leidschendam-Voorburg is het over, het gebouw is moe, aan het eind van zijn levensduur en het moet gesloopt worden.
'Er zijn nog teveel belangen om door te bouwen', aldus Van Enk. 'De cirkel kan alleen worden doorbroken door de markt te herstructureren', meent Van Enk. Er moet een regie van boven komen, vrijwillig is niet haalbaar'.

Het oude KPMG-kantoor in Amstelveen wordt aangehaald als voorbeeld van de malaise op de kantorenmarkt. Het is op zich een heel mooi gebouw, maar veel te groot voor die plekâ€, aldus Van Steenhoven.
Het oude KPMG-gebouw staat nu twee jaar leeg, na drie jaar nemen de kansen op de markt enorm af.

Bekijk de hele uitzending, of bekijk de uitzending in delen

Reageer op dit artikel