nieuws

Spanjaarden geworven voor zorg in Nederland

Geen categorie

‘Je nettosalaris in Nederland zal waarschijnlijk hoger liggen dan je brutosalaris in Spanje. De ziektekostenverzekering en het sociale zekerheidssysteem zijn van hoog niveau. Je kan Nederlandse lessen volgen tegen een voordelige prijs aan de universiteit van Madrid.' Met deze woorden worden Spanjaarden op de site Trabajarenholanda.es gelokt naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens nu.nl wordt momenteel […]

‘Je nettosalaris in Nederland zal waarschijnlijk hoger liggen dan je brutosalaris in Spanje. De ziektekostenverzekering en het sociale zekerheidssysteem zijn van hoog niveau. Je kan Nederlandse lessen volgen tegen een voordelige prijs aan de universiteit van Madrid.' Met deze woorden worden Spanjaarden op de site Trabajarenholanda.es gelokt naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens nu.nl wordt momenteel op grote schaal geworven onder Spaanse werklozen om in Nederland in de zorg te komen werken. Maar de Spanjaarden zijn niet de eerste buitenlanders die in Nederlandse zorginstellingen aan de slag gaan.

‘In sommige verzorgingshuizen werken Polen in de zomer. Nederlandse ziekenhuizen hebben in het verleden ook al Zuid-Afrikaanse en Indiase verpleegkundigen in laten vliegen om hier op de operatiekamer te komen werken', vertelt een woordvoerster van beroepsvereniging voor professionals V&VN vrijdag. ‘We willen de roosterproblemen niet bagatelliseren, want die zijn er echt, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan deze constructies', stelt de woordvoerster vast. ‘Het taal- en cultuurverschil moet niet onderschat worden. De verpleegkunde is geen technisch vak, je werkt met mensen. Daarbij is taal en communicatie heel belangrijk. Ook zitten er ethische bezwaren aan. Je haalt goed opgeleide mensen weg uit hun eigen land, waar ze ook hard nodig zijn.'

Reageer op dit artikel