nieuws

Sterkere verhoging pensioenleeftijd nodig

Geen categorie

De Nederlandse vergrijzing leidt bij ongewijzigd beleid tot toenemende kosten van de gezondheidszorg, de rijksbijdrage AOW en uiteindelijk tot onhoudbare overheidsfinanciën. Dit blijkt uit onderzoek van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en TNO.

Er is een combinatie van maatregelen nodig om onhoudbare situaties te voorkomen. Essentieel is volgens het centrum een sterkere verhoging van de pensioenleeftijd met een sterkere koppeling aan de levensverwachting dan voorgesteld in het concept stabiliteitsprogramma 2012. Een verdere toename van de arbeidsparticipatie van ouderen maakt het verhogen van de pensioenleeftijd effectiever. Ook zijn investeringen die de algemene arbeidsproductiviteit en de arbeidsproductiviteit in de langdurige zorg te verhogen noodzakelijk.

De studie 'Vergrijzing: onzekerheden en oplossingen' van het centrum is een kwantitatieve analyse van de gevolgen die diverse combinaties van onzekere ontwikkelingen kunnen hebben op de betaalbaarheid van de Nederlandse verzorgingsstaat.

Reageer op dit artikel