nieuws

Toilet op zonne-energie wint prijs stichting Bill Gates

Geen categorie

Een wc die doortrekt op zonne-energie is in Seattle op de beurs Reinvent the toilet van Microsoftoprichter Bill Gates in de prijzen gevallen.     Sinds vorig jaar werkt de Bill & Melinda Gates Foundation samen met acht universiteiten om een oplossing te vinden voor een wereldwijd sanitair probleem. Vier op de tien mensen hebben namelijk geen […]

Een wc die doortrekt op zonne-energie is in Seattle op de beurs Reinvent the toilet van Microsoftoprichter Bill Gates in de prijzen gevallen.    

Sinds vorig jaar werkt de Bill & Melinda Gates Foundation samen met acht universiteiten om een oplossing te vinden voor een wereldwijd sanitair probleem. Vier op de tien mensen hebben namelijk geen wc en moeten hun behoeften noodgedwongen in het openbaar doen. Doordat die uitwerpselen niet voldoende verwerkt worden, ontstaan volgens de stichting ziektehaarden die jaarlijks aan 1,5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar het leven kosten. Het winnende toilet heeft niet of nauwelijks water nodig om de kleine of grote boodschap te doen verdwijnen en wekt ook nog eens elektriciteit op.

100.000 dollar
Het toilet is het ontwerp van professor Michael Hoffman. Hij kreeg 100.000 dollar om het toilet verder te ontwikkelingen. Het was één van de 28 inzendingen van ontwerpen die de stichting van Bill Gates kreeg. Ook de universiteit van Delft stuurde een ontwerp. Prins Willem Alexander hield tijdens de beurs een toespraak. Op de foto het team van de universiteit Delft samen met de prins. De prins werd uitgenodigd in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB). In zijn speech ging hij in op het belang van goede sanitatie. "Deze state of the art toiletten betekenen een beter leven voor diegene die een gebrek hebben aan goede sanitatie." Hij constateerde vervolgens dat er te weinig aandacht was voor het gebrek aan toiletten. "Politici, leiders en mensen in het algemeen willen niet snel met toiletten geassocieerd worden. Zelfs als dat state of the art toiletten zijn zoals ze hier worden getoond. Toiletten zijn simpelweg niet sexy. Is dat een probleem? Ja. Dit stigma ondermijnt internationale en nationale ontwikkelingsagenda's."

Reageer op dit artikel