nieuws

Toilet wekt elektriciteit uit uitwerpselen op

Geen categorie

De Technische Universiteit Delft is één van de acht universiteiten wereldwijd die door De Bill & Melinda Gates Foundation is gevraagd een toilet voor ontwikkelingslanden uit te vinden. "We hebben eind volgend jaar een prototype dat elektriciteit opwekt", aldus Marcel Crul, projectmanager bij de universiteit. Met twee verschillende onderzoeksgroepen (industrieel ontwerpen en procestechnologie, foto) werkt […]

De Technische Universiteit Delft is één van de acht universiteiten wereldwijd die door De Bill & Melinda Gates Foundation is gevraagd een toilet voor ontwikkelingslanden uit te vinden. "We hebben eind volgend jaar een prototype dat elektriciteit opwekt", aldus Marcel Crul, projectmanager bij de universiteit.

Met twee verschillende onderzoeksgroepen (industrieel ontwerpen en procestechnologie, foto) werkt TU Delft aan het nieuwe toilet. Zij besloten gehoor te geven aan de oproep van de stichting van de steenrijke Microsoftoprichter om een toilet te ontwikkelen voor 2,6 miljard mensen ter wereld die over slechte sanitaire voorzieningen beschikken. Het fonds gaf daarvoor TU Delft vorig jaar al een beurs. "Doel is om een toilet te maken dat zonder water kan, energie opwerkt, kunstmest produceert, niet op het riool hoeft aangesloten te worden en dus stand alone werkt."

Nieuw technisch proces
Tijdens een beurs in Seattle waar ook prins Willem-Alexander en Bill Gates de ontwerpen bewonderden, liet TU Delft een nieuw technisch proces zien. Daarbij worden de uitwerpselen allereerst gedroogd. Vervolgens wordt het afval vergast met plasma dat door microgolven in een soort magnetron wordt opgewekt. Door dit proces ontstaat syngas, een mengsel van onder andere koolmonoxide en waterstof. Dat syngas wordt vervolgens door brandstofcellen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. "Dat is een heel elegant proces", aldus Crul. "Het kent weinig tussenstappen en is erg efficiënt."

Werkend zien te krijgen
TU Delft test de vinding in India en in Zuid-Afrika. "Daar moeten we het werkend zien te krijgen", aldus de projectmanager. "We hebben het concept nog niet zo ver dat we op huishouden niveau dit kunnen toepassen, maar voor gezamenlijke toiletten is het wel een oplossing." De acht universiteiten demonstreerden in Seattle hun oplossingen. De stichting van Gates beloonde drie teams met een bedrag voor verdere uitwerking van hun model. Het team uit Delft viel niet in de prijzen, maar het onderhandelt wel met de stichting over de doorontwikkeling van het toilet. "We hebben tijdens de beurs goede feedback gehad van collega-universiteiten waar we weer verder mee kunnen. Dat was ook het idee van de beurs: elkaar inspireren en kennis delen."

Toepassing op festivals
Einde van volgend jaar moet er een werkend prototype zijn. Hoe is het met de hygiëne van dit concept gesteld? Crul: "Het is onmiddellijke vergassing op hoge temperatuur. Alle bacteriën en geur zijn verdwenen." Er is elektriciteit nodig om het toilet op gang te krijgen, maar dat kan via een zonnepaneel. "Daarna levert het toilet zelf de energie en geeft het zelfs meer terug." Crul ziet ook in Westerse landen toepassing voor zich. "Bijvoorbeeld bij festivals, waarbij je gezamenlijke toiletten hebt die dan ook nog eens elektriciteit aan het festival kunt leveren." De TU Delft wil uiteindelijk het concept ook verder de markt op brengen, samen met bedrijven die er brood in zien. "Maar zover zijn we nu nog niet. Eerst maar eens het prototype werkend in de praktijk van een ontwikkelingsland zien te krijgen."       

Reageer op dit artikel