nieuws

UNETO-VNI meet CO2 in klaslokalen

Geen categorie

Branchevereniging UNETO-VNI vindt dat de overheid aandacht en geld moet besteden om een einde te maken aan de bedompte lucht in klaslokalen. Komende winter verricht UNETO-VNI op scholen CO2-metingen. Wanneer deze week de scholen weer open gaan, komen tienduizenden leerlingen in een schoollokaal terecht met onvoldoende ventilatie, zegt de branchevereniging in een persbericht. "Het CO2-gehalte […]

Branchevereniging UNETO-VNI vindt dat de overheid aandacht en geld moet besteden om een einde te maken aan de bedompte lucht in klaslokalen. Komende winter verricht UNETO-VNI op scholen CO2-metingen.

Wanneer deze week de scholen weer open gaan, komen tienduizenden leerlingen in een schoollokaal terecht met onvoldoende ventilatie, zegt de branchevereniging in een persbericht. "Het CO2-gehalte in de lucht is daardoor tijdens de meeste lessen onaanvaardbaar hoog. "Onderzoek van TNO toont aan dat een gebrek aan ventilatie concentratieverlies en hoofdpijn veroorzaakt en dus een negatief effect heeft op de leerprestaties. Ook het werk van docenten lijdt eronder." In 80 procent van de klaslokalen in Nederland is de CO2-concentratie volgens de organisatie veel te hoog. "Een slecht binnenmilieu kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen."

Hoger ziekteverzuim
Voorzitter Marcel Engels van UNETO-VNI: "Het gebrek aan ventilatie in scholen zorgt voor een hoger ziekteverzuim van leerkrachten en leerlingen." Om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in de Nederlandse klas, voert UNETO-VNI dit schooljaar een nieuw predikaat in: de frisse school. Vanaf januari, wanneer de CO2-problemen het grootst zijn, gaat een zogeheten frissescholenteam op tal van scholen metingen verrichten. Engels: "We willen scholen inzicht geven in de kwaliteit van het binnenklimaat. Als het er slecht voor staat, kan de school direct maatregelen nemen. Is de luchtkwaliteit in de klassen in orde, dan reiken wij het predikaat frisse school uit." Het binnenmilieu in het klaslokaal heeft invloed op de leerprestaties, zegt de branchevereniging. "Onderzoek van TNO laat zien dat elke verdubbeling van de toevoer van frisse lucht leidt tot circa 15 procent betere leerprestaties. Betere ventilatie in lokalen kan op termijn dus resulteren in hogere CITO-scores." Engels denkt dat er zo'n 600 miljoen euro nodig is om het binnenklimaat in de Nederlandse scholen structureel aan te pakken.

Reageer op dit artikel