nieuws

Van industrial cleaner tot keeper op de paralympics…

Geen categorie

Bart Adelaars(30) uit Eindhoven was industrial cleaner, zat dus in de schoonmaakbranche, maar zegde zijn baan op voor CP Voetbal. Hij doet zo mee met de Paralympische Spelen die van 29 augustus tot en met 9 september in Londen plaatsvinden.   Adelaars is één van de twee keepers van het Nederlands team dat acte de presence […]

Bart Adelaars(30) uit Eindhoven was industrial cleaner, zat dus in de schoonmaakbranche, maar zegde zijn baan op voor CP Voetbal. Hij doet zo mee met de Paralympische Spelen die van 29 augustus tot en met 9 september in Londen plaatsvinden.  

Adelaars is één van de twee keepers van het Nederlands team dat acte de presence geeft. CP voetbal is voetbal door mensen met een lichte hersenbeschadiging. Het wordt gespeeld met teams van zeven spelers. Er is geen buitenspelregel en de bal wordt met een inrol in het spel gebracht. Het veld is kleiner, net als de goal. Bijzonder is dat Nederland wedstrijden op het blauwe veld speelt waar de hockeysters successen boekten. 16.000 bezoekers kunnen in het stadion en de  eerste wedstrijd tegen Iran op 1 september is nu al uitverkocht. Andere tegenstanders in de poule zijn Rusland en Argentinië. Adelaars heeft spasmen en kan zijn spieren niet volledig onder controle houden.  "Dat is vooral tijdens spanning, dan beginnen ze te trillen", zegt hij tegen de Wereldomroep. "Dat heb ik al vanaf mijn geboorte." Of dat problemen oplevert tijdens het keepen? "Nee, gewoon wegstompen die bal en flink veel trainen en herhalen." Adelaars begon toen hij vijf was met voetballen. Op zijn dertiende jaar kwam hij bij de jeugd van het Nederlands elftal terecht. De keeper van het Oranje CP-team is fulltime bezig met het voetbal. Hij was industrieel cleaner, zat dus in de schoonmaakbranche. Hoe schat hij de medaillekansen in? "We gaan voor de eerste vier", aldus Adelaars.

Reageer op dit artikel