nieuws

Vragen ondernemers over btw-verhoging

Geen categorie

Het btw-tarief gaat per 1 oktober aanstaande omhoog van 19 naar 21 procent. Dat lijkt een eenvoudige verandering, maar in de praktijk ontstaan nog veel vragen. De Staatscourant beantwoordde er een paar.

Welk tarief moet een ondernemer in rekening brengen voor een dienst die hij voor 1 oktober al heeft gefactureerd, maar die hij pas verricht na 1 oktober? Is dan het 19- of het 21-procenttarief van toepassing?
Dat laatste is het geval. Dat is ook praktisch, want anders zou de ondernemer eerst een factuur met 19 procent btw moeten sturen en later nog eens een factuur met 2 procent extra. De ondernemer die de factuur ontvangt, mag die 21 procent aftrekken.

Welk tarief is van toepassing op doorlopende prestaties die zijn begonnen vóór 1 oktober 2012 en eindigen na deze datum? Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verlenen van licenties, abonnementen op leveringen van gas, elektriciteit en water en telecommunicatiediensten.
Hiervoor geldt het volgende: als het gaat om een periode die eindigt na 30 september 2012, dan moet de afrekenperiode worden gesplitst. Voor het deel van de dienst of de levering die plaatsvindt vóór 1 oktober geldt het oude tarief van 19 procent. Voor het deel van de prestatie die plaatsvindt ná 30 september 2012 geldt het nieuwe tarief van 21 procent.

(Bron: Staatscourant)

Reageer op dit artikel