nieuws

Wereldwijd 17 noodlottige ongevallen met hoogwerkers

Geen categorie

In de eerste helft van 2012 werden wereldwijd 17 noodlottige ongevallen gerapporteerd waarbij mobiele hoogwerkers betrokken waren. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de databank hoogwerker incidenten van IPAF. De International Powered Access Federation zet zich wereldwijd in voor een veilig en effectief gebruik van hoogwerkmaterieel in de breedste zin des woords. De oorzaken […]

In de eerste helft van 2012 werden wereldwijd 17 noodlottige ongevallen gerapporteerd waarbij mobiele hoogwerkers betrokken waren. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van de databank hoogwerker incidenten van IPAF.

De International Powered Access Federation zet zich wereldwijd in voor een veilig en effectief gebruik van hoogwerkmaterieel in de breedste zin des woords. De oorzaken van deze ongevallen waren tamelijk gelijkmatig verdeeld: elektrocutie (4), kantelen (4), mechanische oorzaken (4), vallen van het platform (4) en inklemming (1). Bij zeven ongevallen betrof het hoogwerkers op chassis (1b), zes hadden te maken met zelfrijdende telesccoophoogwerkers (3b) en in drie gevallen betrof het (3a) betrokken. Bij een ongeval was het machinetype onbekend. Van deze ongevallen gebeurden er 11 in de USA, twee in Groot-Brittannië, en elk één in Australië, Nederland, Singapore en Spanje.
 
Databank
Bij de presentatie van deze uitkomsten, benadrukte IPAF-technical officer Chris Wraith dat deze resultaten voorlopig zijn en hij moedigde alle fabrikanten, verhuurbedrijven, aannemers en gebruikers aan om alle bekende dodelijke en ernstige ongevallen waarbij hoogwerkers zijn betrokken, te melden op databank hoogwerker ongevallen. Deze is hier te vinden.

Verzamelen gegevens
"Hoogwerkers bieden een veilige en efficiënte manier om op hoogte te werken en we verzamelen gegevens over ongevallen om de hoofdoorzaken vast te stellen van de weinige ongevallen die plaatsvinden," zegt algemeen directeur van de IPAF, Tim Whiteman. "De verzamelde gegevens zijn vertrouwelijk en stellen ons in staat om bepaalde trends te evalueren en aanbevelingen te doen om de veiligheid te vergroten." Meer dan 30 IPAF-lidbedrijven hebben reeds vrijwillig toegezegd om alle, binnen hun onderneming bekende, ongevallen te melden waarbij hoogwerkers zijn betrokken.

Reageer op dit artikel