nieuws

Schoonmakers FNV bezetten onderhandelingsruimte

Geen categorie

Actievoerende schoonmakers van FNV Bondgenoten hebben de onderhandelingslocatie bezet na het eindbod van werkgeversorganisatie OSB. Er komen nu volgens FNV internationale acties in tien steden. Na vier maanden praten, zes Grote Marsen van Respect, zeven onderhandelingsrondes en een staking van meer dan 30 dagen, zijn de stakers het volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer helemaal beu. "De […]

Actievoerende schoonmakers van FNV Bondgenoten hebben de onderhandelingslocatie bezet na het eindbod van werkgeversorganisatie OSB. Er komen nu volgens FNV internationale acties in tien steden.

Na vier maanden praten, zes Grote Marsen van Respect, zeven onderhandelingsrondes en een staking van meer dan 30 dagen, zijn de stakers het volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer helemaal beu. "De schoonmaakbazen zoeken met een belabberd eindbod de frontale confrontatie. Ze vinden schoonmakers geen doorbetaling bij ziekte waard. Ze bieden geen zekerheid voor tijdelijke krachten. En tot overmaat van ramp koppelen de schoonmaakbazen de toekomstige loonstijging van twee dubbeltjes aan het risico van pensioenen.  Als je ons op deze wijze te kakken zet, ontketen je grote woede."

Woedend
De schoonmakers zijn volgens FNV woedend over de houding van de schoonmaakbedrijven. Een aantal heeft de onderhandelingsruimte bezet, nadat werkgevers het eindbod op tafel legden. Ze boden de voorzitter van de OSB de Gouden Calimero. Meyer: "We vragen doorbetaling bij ziekte. Dat is voor schoonmaakmanagers en vrijwel iedere Nederlander uiterst normaal, maar wij moeten er nu al meer dan dertig dagen voor staken. Dat is belachelijk. Maar het maakt ons alleen maar standvastiger. Wij hebben namelijk de steun van grote opdrachtgevers en miljoenen Nederlanders. Wij gaan door."

Internationale steun
De schoonmakers krijgen volgens FNV internationale steun. Binnenkort worden in Adelaide, Brisbane, Buenos Aires, Melbourne, Sydney, London, Nyon, Hamburg, Berlijn en Frankfurt acties gevoerd door schoonmakers bij Nederlandse multinationals en ambassades. Meyer: "De staking van de Nederlandse schoonmakers gaat niet over een land. Ze lopen voorop in een strijd van miljoenen belangrijke werkers om erbij te horen en niet langer genegeerd te worden"

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels