nieuws

‘Jaarverslagen komen niet tegemoet aan informatiebehoefte’

Geen categorie

Jaarverslagen van Nederlandse AEX-ondernemingen geven een te beperkt beeld van hoe de onderneming waarde creëert en wat de impact van hun bedrijfsvoering is op de maatschappij. Ze komen daardoor onvoldoende tegemoet aan de informatiebehoefte van investeerders en andere belanghebbenden. Die conclusie trekt PwC na een analyse van de jaarverslagen over 2010 van alle 25 AEX-fondsen.

De jaarverslagen zijn langs de meetlat van het ‘Integrated Reporting'-model gelegd en beoordeeld op ruim zestig variabelen die ondernemingsprestaties duiden. Integrated reporting maakt een koppeling tussen enerzijds de strategie, governance en de financiële prestaties van een onderneming en anderzijds de sociale, duurzame en economische context waarin het opereert. Bijna zes op de tien AEX-fondsen past enige vorm van integrated reporting toe. Slechts één op de zes jaarverslagen scoort relatief goed op de verschillende aspecten van integrated reporting. Toch scoren de Nederlandse bedrijven in vergelijking met de top van de FTSE 100 wel bovengemiddeld.

Eenzijdig gericht op financiële prestaties
Uit het onderzoek bleek ook dat de beoordeelde jaarverslagen zich te eenzijdig richten op de financiële prestaties van de onderneming. Robert van der Laan, partner sustainability en integrated reporting bij PwC: ‘Het vertellen van een spannend verhaal is een kunst. Dat geldt ook voor een samenhangend verhaal over hoe ondernemingen waarde creëren voor aandeelhouders, klanten en medewerkers, welke risico's ze daarbij lopen, welke beheersingsmaatregelen er zijn genomen en wat hun impact is op bijvoorbeeld milieu.'

Klik hier voor het volledige rapport.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels