nieuws

NZa: NHC jaarlijks geïndexeerd met 2,5%

Geen categorie

In een uitgebracht advies van de NZa staat te lezen dat zij VWS adviseert om de NHC (normatieve huisvestingscomponent) jaarlijks te indexeren met  2,5 procent.  De NHC is een vaste vergoeding voor de kosten van vastgoed (bouw, onderhoud, grond en aflossing van rente). Deze komt in de plaats van de volledige vergoeding die care-instellingen kregen van de overheid. […]

In een uitgebracht advies van de NZa staat te lezen dat zij VWS adviseert om de NHC (normatieve huisvestingscomponent) jaarlijks te indexeren met  2,5 procent. 

De NHC is een vaste vergoeding voor de kosten van vastgoed (bouw, onderhoud, grond en aflossing van rente). Deze komt in de plaats van de volledige vergoeding die care-instellingen kregen van de overheid. VWS heeft een overgangstermijn van zes jaar bepaald waarin zorginstellingen langzaam over kunnen gaan naar het nieuwe systeem. In die zes jaar wordt een steeds groter deel via de NHC vergoed en een steeds kleiner deel wordt vergoed volgens het oude systeem van nacalculatie. De vaste jaarlijkse indexering van 2,5% is bedoeld om zorgaanbieders op de lange termijn duidelijkheid te bieden over investeringen in vastgoed. In 2017 zal de NZa bekijken of dit afdoende is geweest.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels