nieuws

SJG Weert wordt gidsziekenhuis

Geen categorie

Het Sint Jans Gasthuis heeft onder het motto: 'Wat we doen, doen we goed. En wat we niet doen, doen we goed samen met anderen' keuzes gemaakt in het aanbieden van hoogcomplexe zorg. Als eerste ziekenhuis publiceerde het SJG een lijst met ingrepen die het niet meer doet. Directeur Zorg van SJG Weert Bart Bemelmans […]

Het Sint Jans Gasthuis heeft onder het motto: 'Wat we doen, doen we goed. En wat we niet doen, doen we goed samen met anderen' keuzes gemaakt in het aanbieden van hoogcomplexe zorg. Als eerste ziekenhuis publiceerde het SJG een lijst met ingrepen die het niet meer doet.

Directeur Zorg van SJG Weert Bart Bemelmans benadrukt dat alle patiënten bij SJG Weert terecht kunnen. Afhankelijk van de zorgbehoefte leveren de specialisten vervolgens de zorg binnen SJG zelf of doen dit in samenwerking met andere ziekenhuizen.

Voor een aantal behandelingen en ingrepen bestond al een samenwerking met ziekenhuizen in Limburg en Brabant. Deze samenwerking wordt nu verder uitgebreid. Centraal bij het maken van de keuzes stond de doelstelling: het leveren van goede ziekenhuiszorg aan alle inwoners binnen de regio. Als eerste Nederlandse ziekenhuis heeft SJG Weert een lijst gepubliceerd van ingrepen die niet meer gedaan worden.

Begin dit jaar stopte het Weerter ziekenhuis met een aantal ingewikkelde behandelingen en werden de samenwerkingsrelaties met een aantal ziekenhuizen verstevigd. Voorbeelden van ingrepen die niet meer uitgevoerd worden zijn maagverkleiningen en blaasverwijderingen bij blaaskanker. SJG Weert wil daarbij benadrukken dat bij behandelingen en ingrepen die niet meer binnen het ziekenhuis worden uitgevoerd, wel is vastgesteld hoe en door wie de patiënten dan wel geholpen zullen worden.

Bart Bemelmans: ‘SJG Weert neemt de positie van een gidsziekenhuis in. Dat betekent dat patiënten altijd bij ons terecht kunnen. Onze specialisten stellen dan een diagnose en starten de behandeling. Onderdelen van de behandeling die complexer zijn, kunnen in een ander ziekenhuis uitgevoerd worden. De follow-up zal dan weer in ons ziekenhuis plaatsvinden. Bij dit hele proces treden onze artsen op als gids.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels