nieuws

Ziekenhuizen doen valse declaraties

Geen categorie

Zorgverleners hebben in 2010 declaraties ingediend bij verzekeraars, terwijl er helemaal geen of slechts een deel van de behandeling was uitgevoerd. Dat zegt een woordvoerster van patiëntenorganisatie NPCF. Volgens haar worden de frauduleuze declaraties in de hand gewerkt door de zogenoemde DBC-tarieven (Diagnose Behandel Combinatie). Dat systeem geeft de standaardprijs voor een complete behandeling weer. […]

Zorgverleners hebben in 2010 declaraties ingediend bij verzekeraars, terwijl er helemaal geen of slechts een deel van de behandeling was uitgevoerd. Dat zegt een woordvoerster van patiëntenorganisatie NPCF.

Volgens haar worden de frauduleuze declaraties in de hand gewerkt door de zogenoemde DBC-tarieven (Diagnose Behandel Combinatie). Dat systeem geeft de standaardprijs voor een complete behandeling weer. Ziekenhuizen gebruiken die tarieven voor declaraties, ook als er bijvoorbeeld alleen een intake-gesprek heeft plaatsgevonden.

Ook komt het voor dat patiënten drie keer langs moeten komen bij een ziekenhuis, terwijl de behandeling in één keer kan plaatsvinden. 'Het systeem prikkelt om zoveel mogelijk te declareren', meent Wind. Ook zorgverzekeraars werken de fraude in de hand. Zij houden slechts steekproeven en dat blijkt volgens Wind onvoldoende.

Wind wil met zorgverleners en -verzekeraars om de tafel om het probleem op te lossen. Ook zouden patiënten meer inzicht moeten eisen in de kosten van hun behandeling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels