nieuws

‘Gedeeld Leiderschap’ gekozen tot Managementboek van het Jaar 2012

Geen categorie

Het boek 'Gedeeld leiderschap' van Paul-Peter Feld en Jelle Dijkstra is uitgeroepen tot het Managementboek van het Jaar 2012. De jury maakte 15 maart de winnaar bekend.  De prijs werd voor de tiende keer toegekend op het door de online boekhandel Managementboek.nl georganiseerde evenement. In ‘Gedeeld leiderschap' stellen Feld en Dijkstra dat nieuwe vormen van […]

Het boek 'Gedeeld leiderschap' van Paul-Peter Feld en Jelle Dijkstra is uitgeroepen tot het Managementboek van het Jaar 2012. De jury maakte 15 maart de winnaar bekend. 

De prijs werd voor de tiende keer toegekend op het door de online boekhandel Managementboek.nl georganiseerde evenement.

In ‘Gedeeld leiderschap' stellen Feld en Dijkstra dat nieuwe vormen van organiseren en samenwerken vragen om een nieuw soort leiderschap: leiderschap als resultaat van co-creatie.
Door leiderschap te delen verbetert de kwaliteit. Hun visie op de vormgeving van het sociale proces dat aan leiderschap ten grondslag zou moeten liggen, werd door juryvoorzitter Willy Egberink (consultant Capgemini) als ‘het meest vernieuwend, praktisch, toegankelijk en verfrissend' omschreven.

‘Op een zeker moment zeiden wij tegen elkaar: wij moeten een keer een statement maken', vertelt winnaar Paul-Peter Feld.
‘Wij zijn beide van mening dat human resources management een belangrijke rol kan vervullen in de vormgeving van het leiderschap, we moeten loskomen van de kramp dat HRM alleen gaat over de invulling van de secundaire arbeidsvoorwaarden.'

Dijkstra vult aan: ‘We kwamen tot de conclusie dat leiderschap te veel geconcentreerd is bij het management. Op dat moment verscheen het laatste artikel van C.K. Prahalad (overleden in 2010), die een pleidooi hield voor co-creatie met de klant. Dat idee hebben wij doorgetrokken naar ons betoog: co-creatie met de medewerkers. De ene keer neemt de ene persoon de lead, de volgende keer doet iemand anders dat, in steeds wisselende coalities op een gestructureerde manier. Hier liggen grote kansen.'

De titel ‘Managemenboek van het Jaar' geldt als toonaangevend in het vakgebied van management.

Eerdere winnaars waren onder andere Jeroen Smit met ‘Het drama Ahold', Mathieu Weggeman met ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' en Menno Lanting met zijn bestseller ‘Connect!'.

Ook het boek  'En nu laat ik mijn baard staan' van Leen Zevenbergen, spreker op het komende Facto Magazine Congres op 5 juni a.s. (zie http://www.factomagazine.nl/congres) werd bekroond als Managementboek van het Jaar!

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels