nieuws

Geluk (1): sturen op werkgeluk


Geen categorie

Youmeus, specialist in het creëren van werkgeluk en mede-oprichter van het iOpener Institute (Oxford), heeft een eigen aanpak ontwikkeld.

Wanneer mensen zich echt inzetten om hun potentieel zo volledig mogelijk te benutten, dan leidt dat tot positieve resultaten voor henzelf én voor hun organisatie. Ze zijn dan ook meer geneigd zich bezig te houden met dingen die werkelijk het verschil kunnen maken. Gelukkige werknemers dragen meer bij aan het succes van de organisatie. Met behulp van de online iPPQ (iOpener Institute People Performance Questionnaire) meet Youmeus het werkgeluk in organisaties. Dit levert veel informatie op voor aansturing door middel van interventies. Onderzoek heeft aangetoond dat medewerkers die werkgeluk ervaren veel meer gefocust zijn op hun taak en minder ziek zijn. Ook hebben ze veel meer energie.

Vitaliteit en groei
In een artikel in de Harvard Business Review zeggen de hoogleraren Gretchen Spreitzer (Michigan) en Christine Porath (Georgetown) dat werkgeluk bestaat uit twee componenten: vitaliteit (het gevoel echt te leven) en leren (groei door nieuwe kennis en vaardigheden).

Hun onderzoek toont enkele faciliterende omstandigheden.
Geef werknemers echte invloed op de besluitvorming. 
De werknemers van Southwest Airlines kregen bij de laatste reorganisaties ingrijpende discretionaire bevoegdheden om de service te verbeteren. Op Facebook laat de luchtvaartmaatschappij zien hoe dit uitpakte.
Deel informatie.
Bij Zingerman's te Michigan (horeca en voedseldistributie) is het bedrijfsmodel gebaseerd op zo volledig mogelijke transparantie met behulp van open book management. De real time verstrekte informatie is direct gerelateerd aan de dagelijkse werkzaamheden.
Institutionaliseer prettige omgangsvormen. 
Vijftig procent van gepeste of ongepast bejegende werknemers zetten zich doelbewust minder in. Meer dan een derde levert doelbewust minder kwaliteit. Tweederde zegt veel tijd te besteden aan het ontwijken van daders.

Bronnen: Youmeus en HBR, jan/feb. 2012.
Kijk op youmeus.nl en positivesharing.com.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels