nieuws

IGZ: kwaliteit van zorg ziekenhuizen verbeterd

Geen categorie

De samenwerking tussen ziekenhuizen, specialisten en de inspectie leidt tot aantoonbare resultaten. Ziekenhuizen werken systematisch aan verbetering van zorg en vermindering van risico's. Dat blijkt uit het rapport 'Het Resultaat Telt Ziekenhuizen' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

´Het Resultaat Telt Ziekenhuizen´ komt jaarlijks uit. Het onderhavige rapport bevat de onderzoeksresultaten voor wat betreft de kwaliteitsindicatoren van 2010. Deze indicatoren worden gebruikt om inzicht te krijgen in de aard en de omvang van risico's. Door over een langere periode dezelfde indicatoren te meten, worden patronen in de uitvoering van de ziekenhuiszorg zichtbaar. Incidenten krijgen in de media veel aandacht, maar het rapport laat zien dat de kwaliteit van zorg als geheel steeds verder verbetert.

Enkele aansprekende bevindingen:
– Het percentage patiënten bij wie na een borstkankeroperatie tumorweefsel is achtergebleven, is na vier jaar registreren bijna gehalveerd.
– Doorliggen is de afgelopen jaren vrijwel gehalveerd.
– Het signaleren van kindermishandeling is in de afgelopen jaren sterk verbeterd.
– De infrastructuur voor het signaleren van delier (plotselinge ernstige verwardheid) is in 2010 volledig ingevoerd. De screening op delier is in verhouding tot het onderzoek in 2005 sterk toegenomen.

Kijk ook op hkz.nl en ziekenhuisvandetoekomst.nl.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels