nieuws

Inkopers ziekenhuiskleding nemen zelf het initiatief

Geen categorie

Ze waren de ‘hobbezakken' beu bij het Cansius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. De oude werkkleding was aan vervanging toe. Sinds mei vorig jaar loopt het personeel in nieuwe kleding. Getailleerd en met kleuraccenten. Onder de naam Santeon werkt het CWZ samen met verschillende ziekenhuizen in Amsterdam, Twente, Enschede en Eindhoven. ‘We besloten gezamenlijk nieuwe […]

Ze waren de ‘hobbezakken' beu bij het Cansius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. De oude werkkleding was aan vervanging toe. Sinds mei vorig jaar loopt het personeel in nieuwe kleding. Getailleerd en met kleuraccenten.

Onder de naam Santeon werkt het CWZ samen met verschillende ziekenhuizen in Amsterdam, Twente, Enschede en Eindhoven. ‘We besloten gezamenlijk nieuwe kleding in te kopen om zo kosten te besparen', zegt Senior inkoper Carola Westdorp van het CWZ. ‘En dit keer hebben we het inkooptraject omgedraaid'.

Exacte specificaties
 Normaal gesproken legt een leverancier je een overdaad aan variatie voor. In stoffen, knoopjes, kraagjes. Voor je het weet kies je op basis van subjectieve voorkeuren. We hebben daarom in samenwerking met leverancier De Berkel eerst een model gespecificeerd dat exact aan de eisen van de klankbordgroep voldeed. Westdorp: ‘De specificaties waren heel precies. Stof, garen, kleurstelling, knopen, alles werd strikt beschreven. En natuurlijk werd bij de keuze voor de modellen jacks, jassen en broeken rekening gehouden met tal van eisen zoals arbo- en wasvoorschriften en contractuele voorwaarden. Op basis van het gespecificeerde model hebben we diverse leveranciers gevraagd een offerte uit te brengen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de beste prijs/kwaliteitverhouding.'

Eerlijk en duurzaam
‘Bij de selectie stelden we ook eisen aan de manier waarop de kleding werd geproduceerd. De productie moest eerlijk en duurzaam zijn. ‘In overleg met onze jurist hebben we een ‘knock-outbepaling' opgenomen. Als zou blijken dat de kleding onverantwoord was gemaakt was de deal verbroken.

Inname en uitgifte
Niet alleen de kleding van het CWZ is nieuw, ook de wasserij. Voor het ziekenhuis houdt de wasserij precies bij hoeveel aantallen van welk kledingstuk er nodig zijn. ‘Na een werkdag leveren  de medewerkers hun kleding in bij de Kleding Inname Automaat en pakken weer nieuwe kleding uit de Kleding Uitgifte Automaat. Op hun kaartje staat welke maat en welk uniform ze moeten hebben. En voor de nieuwe kleding is een aangepast reglement geïntroduceerd waarin staat hoe de kleding gedragen en behandeld moet worden. En als de jassen aangetrokken worden blijft het oppassen met de hygiëne. Lange mouwen mogen niet bij het medisch personeel. Dan kun je vuile mouwen onder een schoon uniform aantreffen. Ja, aan alles is gedacht', besluit Westdorp.

Ton Bennink

Uit: Safety and Fashion Magazine, 20-02-2012
Meer informatie: www.safetyandfashionatwork.nl

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels