nieuws

KNMG wil internationale zwarte lijst medici

Geen categorie

Artsenfederatie KNMG vindt dat landen hun gegevens over disfunctionerende artsen veel actiever moeten uitwisselen. Dat stelt de federatie op haar website. De Nederlandse zwarte lijst blijkt door sluiproutes overigens niet compleet. De KNMG pleit al langer voor een internationale ‘zwarte lijst' van artsen die in hun eigen land geschorst zijn. Deze artsen vinden nu nog […]

Artsenfederatie KNMG vindt dat landen hun gegevens over disfunctionerende artsen veel actiever moeten uitwisselen. Dat stelt de federatie op haar website. De Nederlandse zwarte lijst blijkt door sluiproutes overigens niet compleet.

De KNMG pleit al langer voor een internationale ‘zwarte lijst' van artsen die in hun eigen land geschorst zijn. Deze artsen vinden nu nog te makkelijk een nieuwe betrekking in een ander land, zoals ook de in Nederland geschorste bariatrisch chirurg uit Emmen bewees. Die bleek al sinds 2009 in een Duitse kliniek te werken. ‘Onbegrijpelijk en onverantwoord,' noemt algemeen directeur Paul Rijksen van de KNMG dat in een uitzending van EenVandaag.

Het tv-programma liet ook minister Edith Schippers van VWS aan het woord. In Europees verband wordt volgens haar wel over een internationale zwarte lijst gesproken. Volgens Schippers zijn de verschillen in Europa groot, waar het gaat om de wijze waarop informatie wordt bijgehouden. Toch verwacht Schippers dat informatie-uitwisseling ‘best wel snel gaat'. ‘Al kan het nog wel even duren voor we elkaars uitspraken overnemen.'

Volgens Schippers hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van hier werkzame buitenlandse artsen. Die moeten namelijk aantonen dat ze in hun eigen land niet doorgehaald zijn.

Incomplete zwarte lijst
De KNMG wijst erop dat in Nederland een zwarte lijst bestaat van ‘bevoegdheidsbeperkingen'. Deze lijst is eenvoudig te raadplegen via de website van het BIG-register. De lijst blijkt echter niet compleet. Zo liet de bariatrisch chirurg zich uit het register uitschrijven nog voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot een uitspraak kwam over zijn functioneren. Daarmee voorkwam hij dat zijn naam op de zwarte lijst voorkomt.

Volgens woordvoerder Pieter Ton van het CIBG, dat het BIG-register bijhoudt, wordt momenteel aan een oplossing voor dit probleem gewerkt. Het CIBG houdt niet bij hoe vaak artsen of andere BIG-geregistreerden deze route bewandelen, maar volgens Ton gaat het om slechts enkele gevallen. ‘Artsen doen dit niet met tientallen tegelijk, gelukkig.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels