nieuws

NZa pakt zorgverzekeraars aan

Geen categorie

Zorgverzekeraars moeten beter controleren of gedeclareerde zorg wel echt geleverd is. Ook moeten ze met ‘extra aandacht kijken' of hun verzekerden wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een jaarlijks onderzoek naar de rechtmatige uitvoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het verbeteren van de materiële controle […]

Zorgverzekeraars moeten beter controleren of gedeclareerde zorg wel echt geleverd is. Ook moeten ze met ‘extra aandacht kijken' of hun verzekerden wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een jaarlijks onderzoek naar de rechtmatige uitvoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Het verbeteren van de materiële controle door verzekeraars (of zorg echt geleverd is), geldt voor de NZa als speerpunt. Vorig jaar had de zorgautoriteit al verbetersuggesties gegeven, maar die worden onvoldoende opgepakt. Vijf zorgverzekeraars moeten daarom laten zien hoe zij hun controle gaan verbeteren.

Ook het ‘gepast gebruik' geldt voor de NZa als speerpunt. Bij gepast gebruik gaat het om de vraag of patiënten de meest effectieve zorg krijgen. De zorgkosten lopen onnodig op als mensen behandeling krijgen die eigenlijk niet nodig zijn. Algemeen stelt de NZa dat de verzekeraars hun kennis van gepast gebruik meer bij de inkoop moeten betrekken. Vier verzekeraars krijgen een aanwijzing vanwege onjuistheden in de verantwoording.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels