nieuws

Ruim 30% van ziekenhuizen denkt na over samenwerking

Geen categorie

Meer dan een derde van de ziekenhuizen praat over fusie of coöperatie. Dat meldt het rapport ‘Wie doet het met wie in de zorg' van KPMG. KPMG wil jaarlijks onderzoek doen naar vormen van samenwerking in de zorg (tussen cure en cure en care en cure). Het onderzoeksrapport stelt dat het aantal ziekenhuisbesturen bestendig aan het […]

Meer dan een derde van de ziekenhuizen praat over fusie of coöperatie. Dat meldt het rapport ‘Wie doet het met wie in de zorg' van KPMG. KPMG wil jaarlijks onderzoek doen naar vormen van samenwerking in de zorg (tussen cure en cure en care en cure).

Het onderzoeksrapport stelt dat het aantal ziekenhuisbesturen bestendig aan het afnemen is. In Nederland is nu op 267 plaatsen ziekenhuiszorg beschikbaar. Dat is het totaal aantal buitenpoli's, categorale, academische, topklinische en algemene ziekenhuizen dat Nederland op dit moment telt. In 2009 vielen deze locaties nog onder 111 ziekenhuisbesturen. Inmiddels is dat aantal omlaag gegaan naar 106 zelfstandige ziekenhuizen met een eigen bestuur. Afgaande op het aantal voorgenomen fusies zullen we in de richting van 97 ziekenhuisbesturen gaan. Daarnaast zijn er een aantal hechte vormen van bestuurlijke samenwerking te onderscheiden waarbij de definitieve bestuurlijke eindvorm nog niet vast staat. Zou ook hier uiteindelijk sprake zijn van een bestuurlijke fusie, dan hebben we nog 90 ziekenhuisbesturen over. Aldus het KPMG-rapport.

Zestien ziekenhuizen hebben concrete plannen gemaakt of gerealiseerd voor de oprichting van coöperaties: de rechtsvorm waarbij een vereniging wordt opgericht van zelfstandige, maar samenwerkende ziekenhuizen. Bekende voorbeelden zijn de A12-coöperatie, waarin vier ziekenhuizen sinds 2009 nauw samenwerken en de zes topklinische ziekenhuizen die onder de naam Santeon een coöperatie hebben gevormd.

Het rapport is op te vragen via de site van KPMG.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels