nieuws

Schippers geeft zorgverzekeraars ruimte

Geen categorie

Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat mensen voordat zij hun zorgverzekering afsluiten, weten met welke artsen en ziekenhuizen de verzekeraar een contract heeft. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun verzekeraar geen contract heeft, de rekening voor een groot deel of volledig zelf gaan betalen. Schippers meldde de Tweede […]

Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat mensen voordat zij hun zorgverzekering afsluiten, weten met welke artsen en ziekenhuizen de verzekeraar een contract heeft.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun verzekeraar geen contract heeft, de rekening voor een groot deel of volledig zelf gaan betalen. Schippers meldde de Tweede Kamer maandag dat de maatregel alleen geldt voor mensen met een goedkopere zogeheten naturaverzekering. Voorwaarde is wel dat de verzekeraars op tijd aangeven met welke zorgverleners ze zaken doen.

Wie meer keuze wil hebben in de zorg of naar een arts wil met wie de verzekeraar geen contract heeft, kan kiezen voor een andere verzekeraar of een duurdere polis. ‘De keuzevrijheid blijft overeind. Je kunt zelf kiezen welke verzekeringsvorm je neemt, de goedkopere of de duurdere. Bovendien kun je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders', lichtte Schippers maandag toe in Trouw. Door scherper zorg in te kopen, denkt zij de stijgende kosten in de zorg te kunnen beteugelen.

Volgens directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is de verklaring van Schippers niet relevant en loopt de minister te ver vooruit. ‘De basis voor het systeem werkt niet, want een patiënt kan niet zien op welke gronden er gekozen wordt om bij het ene ziekenhuis wel en het andere ziekenhuis geen zorg in te kopen. Mensen krijgen wel de rekening, maar snappen niet waarom. Steek er eerst tijd en energie in om dat te verduidelijken, want zo ondergraaf je het draagvlak.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels