nieuws

Schippers: Kleine ziekenhuizen moeten open blijven

Geen categorie

Minister Schippers wil niet dat kleine ziekenhuizen dicht moeten omdat ze niet kunnen voldoen aan onhaalbare bevallingsnormen. Bovendien blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat sluiting van afdelingen verloskunde van de tien kleinste ziekenhuizen leidt tot meer babysterfte. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over verloskunde. Gynaecologen en verloskundigen hebben in 2010 samen strenge bevallingsnormen […]

Minister Schippers wil niet dat kleine ziekenhuizen dicht moeten omdat ze niet kunnen voldoen aan onhaalbare bevallingsnormen. Bovendien blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat sluiting van afdelingen verloskunde van de tien kleinste ziekenhuizen leidt tot meer babysterfte.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over verloskunde. Gynaecologen en verloskundigen hebben in 2010 samen strenge bevallingsnormen opgesteld. Schippers voert een aantal van deze normen niet in, omdat ze volgens haar onhaalbaar zijn.

Zo moet een operatieteam binnen vijftien minuten na aankomst van de zwangere kunnen starten met een noodzakelijke ingreep. Dat betekent dat er 24/7 een verloskundige aanwezig moet zijn en dat op korte termijn een gynaecoloog, kinderarts en ok-team beschikbaar moet zijn. Kleine ziekenhuizen kunnen nooit aan deze norm voldoen omdat ze niet voldoende personeel hebben.

Als de normen wel ingevoerd worden, zouden ongeveer tien kleine ziekenhuizen de deuren moeten sluiten. Dat wil de minister niet omdat hierdoor de bereikbaarheid van de verloskundige zorg onder druk komt te staan.

Bovendien zou de babysterfte toenemen, zo stellen onderzoekers van het Erasmus MC Rotterdam in het Algemeen Dagblad. Het aantal sterfgevallen rond de geboorte zou met tien procent stijgen. Door de toegenomen reistijd groeit ook de babysterfte, zo stellen de onderzoekers.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels