nieuws

Abvakabo FNV drukker met actievoeren dan met serieus CAO-voorstel

Geen categorie

ActiZ en BTN zijn teleurgesteld dat Abvakabo FNV via publicaties in de krant en social media de wereld op z'n kop zet. Niemand is gebaat bij de opstelling en acties van Abvakabo FNV rond de CAO VVT-onderhandelingen, zoals het dreigen met een rechtszaak, het oprichten van een meldpunt ‘Misstanden in de zorg' en misleidende krantenartikelen. […]

ActiZ en BTN zijn teleurgesteld dat Abvakabo FNV via publicaties in de krant en social media de wereld op z'n kop zet. Niemand is gebaat bij de opstelling en acties van Abvakabo FNV rond de CAO VVT-onderhandelingen, zoals het dreigen met een rechtszaak, het oprichten van een meldpunt ‘Misstanden in de zorg' en misleidende krantenartikelen. Dit stellen Actiz en BTN in een vandaag verspreid bericht. De werkgevers willen graag en snel opnieuw aan de CAO-tafel om tot een goede en haalbare CAO VVT te komen. Maar daarop wachten ActiZ en BTN al meerdere weken en ondanks herhaaldelijke verzoeken vergeefs. Actiz en BTN stellen dan ook: laat Abvakabo FNV meer tijd en energie steken in een reëel en onderbouwd voorstel dan in persactiviteiten en het dreigement om naar de rechter te stappen.

De werkgevers willen graag snel een nieuwe cao bereiken, omdat het uitblijven van een akkoord de belangen van de werknemers en alle andere betrokkenen in de VVT branche schaadt. Zij stellen dan ook dat het lijkt dat Abvakabo FNV niet serieus uit is op een akkoord; ‘zij traineren het overleg voortdurend en dienen daarmee de belangen van hun achterban niet'. Werknemers in de sector geven steeds vaker het signaal af dat zij genoeg hebben van het zwartmaken van de branche door Abvakabo FNV.

Absurde eis Abvakabo FNV van € 1 miljard!
Werkgevers hebben het oorspronkelijke voorstel van Abvakabo FNV doorgerekend. Uit deze berekeningen blijkt dat de voorstellen van Abvakabo FNV minimaal 11% (€ 1 miljard!) betekenen voor 1 jaar. Werkgevers willen met alle vier de werknemersorganisaties een CAO sluiten. Het overleg daartoe is alleen mogelijk als Abvakabo FNV bereid is hun eisen aan te passen aan de economische werkelijkheid van deze dag.

Abvakabo FNV beweert echter dat hun eisenpakket niet meer dan 4% is. Abvakabo FNV stelt dat er ook besparingen zijn gemoeid met hun voorstellen, zoals via een verbod op de inzet van uitzendkrachten. Opbrengsten hiervan zijn echter minimaal en bieden geen tegenwicht tegen de overige kosten. Bovendien is een verbod op de inzet van uitzendkrachten in strijd met de Europese Uitzendrichtlijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels