nieuws

AFM-directeur: Accountantscontrole uitbreiden tot jaarverslag

Geen categorie

Gerben Everts, de AFM-directeur die verantwoordelijk is voor het toezicht op accountantsorganisaties en financiële verslaggeving, is er voorstander van dat de controle van de accountants zich in de toekomst niet beperkt tot de jaarrekening, maar zich uitbreidt tot het jaarverslag.

Everts zegt dit in het AFM-magazine Inzicht. ‘De accountant richt zich op de jaarrekening en niet zo zeer op het jaarverslag. Daarvan zegt men ‘we moeten alleen constateren of het jaarverslag de jaarrekening niet tegenspreekt'. De accountant zegt dus ook niet veel over relevante zaken als gevoeligheidsanalyses, risico's en duurzaamheid. Die beperkte invulling van de rol van de accountant, door accountants zelf zo geregeld, is een punt van zorg voor ons en het houdt ook de sector en de accountants bezig,' aldus Everts.

Gericht op maatschappelijk veld
Volgens de AFM-directeur zou de controle van de accountant zich in de toekomst niet moeten beperken tot alleen de jaarrekening, maar zich moeten uitbreiden tot het jaarverslag. Everts: ‘Meer gericht op het maatschappelijk veld, op de beleggers, op de Ondernemingsraad en op het invullen door de accountant van de rol als vertrouwensman in het maatschappelijke verkeer. De accountant heeft onbeperkt toegang tot alle informatie, ook over duurzaamheid en bedrijfsrisico's.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels