nieuws

Boete bij niet opdagen ziekenhuisafspraak

Geen categorie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het een goed idee wanneer ziekenhuizen patiënten een boete opleggen als ze niet komen opdagen bij een afspraak. Bij het Medisch Centrum Haaglanden daalde tijdens een proef hiermee het aantal wegblijvers van 7,5 procent in 2010 naar 4 procent na het invoeren van een boete. De minister benadrukt dat ze […]

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het een goed idee wanneer ziekenhuizen patiënten een boete opleggen als ze niet komen opdagen bij een afspraak. Bij het Medisch Centrum Haaglanden daalde tijdens een proef hiermee het aantal wegblijvers van 7,5 procent in 2010 naar 4 procent na het invoeren van een boete.

De minister benadrukt dat ze ziekenhuizen niet wil verplichten een boete in te voeren. ‘Het sturen van bijvoorbeeld een sms'je vlak voor een afspraak is ook een goede manier om het aantal mensen dat niet komt op dagen, terug te dringen', schrijft ze in een woensdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal wegblijvers verschilt sterk per ziekenhuis en zelfs per afdeling in een ziekenhuis. De minister wil daarom dat ziekenhuizen met elkaar bespreken wat de beste aanpak kan zijn om het aantal wegblijvers terug te dringen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels