nieuws

Brandveiligheid zorginstellingen moet beter

Geen categorie

De brandveiligheid in zorginstellingen moet verbeterd worden. Dat staat in het rapport 'Brand in Rivierduinen: veronderstelde veiligheid' dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft gepubliceerd. In maart 2011 kwamen drie patiënten om het leven bij een brand in psychiatrische instelling Rivierduinen in Oegstgeest. Uit het onderzoek naar deze brand blijkt dat zorginstellingen vooral zijn gericht op […]

De brandveiligheid in zorginstellingen moet verbeterd worden. Dat staat in het rapport 'Brand in Rivierduinen: veronderstelde veiligheid' dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft gepubliceerd.

In maart 2011 kwamen drie patiënten om het leven bij een brand in psychiatrische instelling Rivierduinen in Oegstgeest. Uit het onderzoek naar deze brand blijkt dat zorginstellingen vooral zijn gericht op het voldoen aan de wet- en regelgeving waar het gaat om brandveiligheid en te weinig rekening houden met de verminderde zelfredzaamheid van hun patiënten. Dit leidt ertoe dat zij in de praktijk niet goed zijn voorbereid op een eventuele brand.

Om een fatale afloop van een brand zoals bij Rivierduinen te voorkomen, moeten zorginstellingen de brandveiligheidsmaatregelen beter afstemmen op de mate van zelfredzaamheid van hun patiënten. Bovendien moeten de instellingen zorgen dat alle brandveiligheidsmaatregelen op elkaar zijn afgestemd. De brancheorganisaties moeten stimuleren dat deze maatregelen binnen de zorginstellingen periodiek en systematisch op elkaar worden afgestemd. Bovendien moeten de brancheorganisaties het voortouw nemen bij de definitie van het begrip 'zelfredzaamheid', zodat alle zorginstellingen dat begrip op dezelfde wijze kunnen gebruiken in hun brandveiligheidsbeleid.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels