nieuws

CNV Vakmensen: “Sluiten akkoord goed nieuws voor schoonmakers”

Geen categorie

"Goed nieuws", reageert onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen op het sluiten van het akkoord. "Wij hebben in de afgelopen periode alle partijen opgeroepen om over de belangrijkste verschillen heen te stappen en een nieuwe cao af te sluiten. Dat is gelukt, en daar ben ik blij mee." De schoonmakers kunnen volgens hem een loonsverhoging […]

"Goed nieuws", reageert onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen op het sluiten van het akkoord. "Wij hebben in de afgelopen periode alle partijen opgeroepen om over de belangrijkste verschillen heen te stappen en een nieuwe cao af te sluiten. Dat is gelukt, en daar ben ik blij mee."

De schoonmakers kunnen volgens hem een loonsverhoging in deze tijd goed gebruiken." De nieuwe cao geldt voor twee jaar (van 1 januari 2012 tot 1 januari 2014). De lonen gaan in die periode met 4 procent omhoog (2 procent per 1 mei 2012 en nog eens 2 procent per 1 januari 2013). Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering omhoog van 0,75 naar 1,6 procent (met ingang van 2012). "De winst is dat het hier om een gegarandeerde loonsverhoging gaat", zegt Kampherbeek. "In het eerdere eindbod van de werkgevers, dat onze leden hebben afgewezen, was de loonsverhoging in 2013 nog afhankelijk gemaakt van een eventuele stijging van de pensioenpremie. Bij een premiestijging zou de loonsverhoging lager uitvallen. Geen zekerheid dus. Op dit punt zijn de werkgevers ons nu tegemoet gekomen. De schoonmakers weten nu waar ze op kunnen rekenen."
 
Uitgebreide studie
Een heikel punt tijdens de onderhandelingen waren de ziektedagen. In de cao is nu nog geregeld dat de eerste twee ziektedagen voor rekening van de werknemer zijn. "Daar willen we graag vanaf, maar voor de werkgevers is dat op dit moment nog een brug te ver", zegt Kampherbeek. "We hebben nu afgesproken dat er een uitgebreide studie komt naar een beter ziekteverzuimbeleid." Verder is in de cao afgesproken dat er elk jaar geld wordt vrijgemaakt voor 6.000 vakopleidingen en 500 taalcursussen. Ook komt er een studie naar betere cao-afspraken voor werknemers in administratieve functies en in de specialistische reiniging. Net als in eerdere cao's is ook een bijdrage (van in totaal 30.000 euro) afgesproken voor CNV Internationaal, waarmee vakbondsprojecten in het buitenland kunnen worden ondersteund. CNV Vakmensen gaat het akkoord positief voorleggen aan de leden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels