nieuws

Database met medische dossiers gehackt

Geen categorie

Door een beveiligingslek in het computerprogramma Humannet van IT-bedrijf VCD zijn medische en persoonlijke dossiers maandenlang toegankelijk geweest voor onbevoegden. Volgens het bedrijf zijn de nodige maatregelen genomen en is het systeem nu weer veilig. Humannet beheert onder andere de medische dossiers van bedrijfsartsen. De gegevens van werknemers van honderden bedrijven staan in het systeem. […]

Door een beveiligingslek in het computerprogramma Humannet van IT-bedrijf VCD zijn medische en persoonlijke dossiers maandenlang toegankelijk geweest voor onbevoegden. Volgens het bedrijf zijn de nodige maatregelen genomen en is het systeem nu weer veilig.

Humannet beheert onder andere de medische dossiers van bedrijfsartsen. De gegevens van werknemers van honderden bedrijven staan in het systeem. Onder die bedrijven zijn FC Twente, de gemeente Deventer, Praxis, Bijenkorf en V&D. Volgens het tv-programma Zembla, dat een uitzending wijdde aan de kraak, lagen de gegevens van in totaal 300.000 mensen op straat.

Inmiddels zijn in het gekraakte programma extra beveiligingssystemen geïnstalleerd en de wachtwoorden zijn gereset. Volgens Humannet zijn 58 dossiers daadwerkelijk ingezien en valt niet te zeggen of de hackers toegangen hadden tot alle dossiers die het bedrijf beheert. Na de updates van het systeem, mislukten pogingen om opnieuw in te breken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels