nieuws

Filtersysteem levert hygiënischer ziekenhuis op

Geen categorie

Een schoner milieu, hygiënischere en snellere zorg, minder ziekenhuisafval en vuiltransporten en minder kosten. Dit zijn volgens de leverancier de resultaten van het systeem Pharmafilter dat officieel in gebruik is genomen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft. Onderzoek toont volgens de leverancier aan dat de medicijnenresten die in het afvalwater worden gevonden door Pharmafilter […]

Een schoner milieu, hygiënischere en snellere zorg, minder ziekenhuisafval en vuiltransporten en minder kosten. Dit zijn volgens de leverancier de resultaten van het systeem Pharmafilter dat officieel in gebruik is genomen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft.

Onderzoek toont volgens de leverancier aan dat de medicijnenresten die in het afvalwater worden gevonden door Pharmafilter verwijderd zijn tot beneden de detectielimiet. "Dit is een zuiveringsresultaat dat niet eerder is gerealiseerd", aldus Bert Palsma, projectcoördinator Waterketen van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer. "Dat is een belangrijke mijlpaal omdat ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor 20 tot meer dan 45 procent van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater". Succesfactor van deze innovatie is een uniek verbond tussen enerzijds de bedenkers van Pharmafilter en anderzijds het Hoogheemraadschap van Delfland, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer en het Reinier de Graaf ziekenhuis. "Door werelden met elkaar te verbinden gaan er nieuwe open. Een staaltje innovatie waar wij trots op zijn", aldus bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel.

Hygiëne en snelle zorg
Naast schoon afvalwater zorgt het filtersysteem er volgens de leverancier voor dat verpleegkundigen minder contactmomenten hebben met potentieel besmette voorwerpen op de verpleegafdeling en hygiënischer en sneller kunnen werken. Biologisch afbreekbare po's, gemaakt van aardappelschillen, gaan in een vermaler op de verpleegafdeling,
samen met ander ziekenhuisafval zoals etensresten, naaldenbekers, gebruikt verbandgaas en bloedproducten. Via het bestaande rioolsysteem wordt het afgevoerd naar het filter. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van stalen bedpannen en bedpan-spoelers. Dit levert verpleegkundigen kostbare tijd op. Het filter levert volgens de leverancier het Reinier de Graaf de volgende besparingen en milieuvoordelen op: 550.000 liter warm water per jaar, geen heffing afvalwater, 50 procent afvalkosten, 50.000 liftbewegingen, vrachtwagentransport van 3 containers per week.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels