nieuws

GGZ: bezuinigen brengt patiënt in gevaar

Geen categorie

De recente bezuinigingsmaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) hebben grote gevolgen voor de zorg voor patiënten. Dat meldt GGZ Nederland zaterdag op basis van een onderzoek onder de instellingen. De meeste instellingen geven aan dat patiënten door de eigen bijdrage hun behandeling afkappen of helemaal maar niet beginnen. GGZ Nederland wilde inventariseren wat de gevolgen […]

De recente bezuinigingsmaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) hebben grote gevolgen voor de zorg voor patiënten. Dat meldt GGZ Nederland zaterdag op basis van een onderzoek onder de instellingen. De meeste instellingen geven aan dat patiënten door de eigen bijdrage hun behandeling afkappen of helemaal maar niet beginnen.

GGZ Nederland wilde inventariseren wat de gevolgen zijn van de maatregelen zoals de eigen bijdrage, een budget- en tariefmaatregel en het schrappen van de behandeling van aanpassingsstoornissen uit het verzekeringspakket.

De instellingen die de enquête hebben ingevuld, zullen gezamenlijk met bijna 2200 fte krimpen in 2012. De verwachting is dat het landelijk gaat om ongeveer 5000 fte. Dat zal vooral onder het zorgpersoneel zijn, waardoor volgens GGZ Nederland de kwaliteit van zorg in gevaar komt.

Voor het onderzoek zijn 96 instellingen benaderd. Daarvan reageerden er 54, en daarmee spreekt GGZ Nederland van een representatieve respons.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels