nieuws

HagaZiekenhuis en Siemens sluiten 15-jarig technologisch partnerschap

Geen categorie

Het HagaZiekenhuis van Den Haag en Siemens Healthcare gaan intensief samenwerken op het gebied van beeldvormende technologie. Hiertoe hebben zij een uniek technologisch partnerschap gesloten van ruim 50 miljoen euro voor de duur van vijftien jaar. Als resultaat beschikt het ziekenhuis altijd over de modernste apparatuur. Dit betekent een verdere verbetering van de patiëntenzorg, diagnostiek […]

Het HagaZiekenhuis van Den Haag en Siemens Healthcare gaan intensief samenwerken op het gebied van beeldvormende technologie. Hiertoe hebben zij een uniek technologisch partnerschap gesloten van ruim 50 miljoen euro voor de duur van vijftien jaar. Als resultaat beschikt het ziekenhuis altijd over de modernste apparatuur. Dit betekent een verdere verbetering van de patiëntenzorg, diagnostiek en kostenbeheersing.

Gedurende deze periode installeert en vervangt Siemens Healthcare alle beeldvormende medische apparatuur van het HagaZiekenhuis. Tegen een vaste vergoeding zorgt Siemens Healthcare bovendien voor het onderhoud, software-upgrades en continue training en certificering van de medewerkers. Het HagaZiekenhuis en Siemens Healthcare zullen ook samen onderzoeken hoe de medische zorg beter en kosteneffectief kan worden georganiseerd.

Functionaliteitscontract
Siemens Healthcare zorgt ervoor dat het HagaZiekenhuis over de juiste functionaliteit beschikt. Dr. Mark van Houdenhoven, lid van de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis: ‘Hiervoor is gekozen omdat de technologie voortdurend in ontwikkeling is. Als je nu flink investeert in nieuwe apparaten, wil je die wél tien jaar gebruiken. Maar over drie jaar zijn er alweer betere technieken en is het apparaat verouderd. Ga je pas vervangen ná de afschrijving, dan loop je zeven jaar achter. Dat is niet goed voor de patiëntenzorg. Die technologische veroudering wordt in dit partnerschap voorkomen. Daarnaast biedt het contract het HagaZiekenhuis een maximale keuzevrijheid: het ziekenhuis zou in bepaalde gevallen zelfs voor apparatuur van derden kunnen kiezen.'

Uniek
Ing. Kees Smaling, directeur van Siemens Healthcare, benadrukt de unieke opzet van het partnerschap: "Met dit contract is het HagaZiekenhuis het meest vooruitstrevende ziekenhuis in Nederland. Ook voor Siemens is het contract revolutionair en gaan wij hiermee verder dan onze concurrenten. Siemens gaat meer dan ooit het ondernemerschap aan en draagt ook de bijbehorende risico's. Het zijn uitdagingen die wij in wederzijds vertrouwen met het HagaZiekenhuis aangaan." Siemens wil met het HagaZiekenhuis door middel van onderzoek ook aantonen dat door het gebruik van de modernste technologieën patiënten met minder straling en betere procedures kunnen worden onderzocht dan tot nu toe gangbaar is.

Verregaande samenwerking
Beide partijen gaan ook samen onderzoeken hoe de zorg effectiever (beter) en efficiënter (goedkoper) georganiseerd kan worden. Hiertoe installeert Siemens een eigen team in het HagaZiekenhuis. Tevens gaan beide organisaties personeel (bijvoorbeeld radiodiagnostische laboranten) uitwisselen om zo meer kennis te vergaren. Ook het gezamenlijk verrichten van wetenschappelijk onderzoek is een element van het partnerschap.

Meer zorg door ontzorgen
Het gaat om een contract van meer dan 50 miljoen euro. ‘Deze kosten zijn lager dan in de huidige situatie', zegt Dr. Mark Van Houdenhoven, lid van de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis. ‘Voor bijna 1 procent van de jaaromzet wordt het HagaZiekenhuis ontzorgd van alle beeldvormende systemen. Door dit ontzorgen kun je als ziekenhuis meer zorg gaan leveren. We denken zelfs dat dit partnerschap met Siemens de enige weg is om uiteindelijk betere zorg voor minder geld te gaan leveren. Dat is ons gezamenlijke doel.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels