nieuws

Uitgaven aan geneesmiddelen stijgen licht

Geen categorie

Er is door Nederlandse apotheken in 2011 voor 5,001 miljard euro aan geneesmiddelen uit het basispakket van de zorgverzekeringswet verstrekt. Dat is 78 miljoen euro meer dan in 2010. Dat maakte de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) donderdag bekend. De stijging van 1,6 procent komt vooral door het toegenomen gebruik van geneesmiddelen die meer dan 500 […]

Er is door Nederlandse apotheken in 2011 voor 5,001 miljard euro aan geneesmiddelen uit het basispakket van de zorgverzekeringswet verstrekt. Dat is 78 miljoen euro meer dan in 2010. Dat maakte de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) donderdag bekend.

De stijging van 1,6 procent komt vooral door het toegenomen gebruik van geneesmiddelen die meer dan 500 euro kosten. De totale uitgaven daaraan stegen met 107 miljoen euro in één jaar. Die stijging werd echter deels tenietgedaan doordat anti-conceptiemiddelen voor vrouwen boven de 21 uit het basispakket verdwenen. Dat scheelde 50 miljoen euro, omdat slechts in uitzonderingsgevallen de medicijnen nog worden vergoed.

Ook prijsverlagingen van geneesmiddelen matigen de stijging. In 2011 daalden de prijzen met gemiddeld 3,8 procent, terwijl het gebruik juist licht toenam.

In de periode tussen 2008 en 2011 stegen de prijzen van medicijnen gemiddeld met 1,8 procent. In de vier jaar daarvoor was die stijging veel groter, namelijk 6 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels