nieuws

65 miljoen extra voor medisch specialisten

Geen categorie

Bijna 140 ziekenhuizen en zbc's krijgen met elkaar 65 miljoen euro extra voor de honoraria van de vrijgevestigd medisch specialisten. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Voor 2012 hebben de medisch specialisten een ‘macrokader' van 2,02 miljard euro, dat over de ziekenhuizen en zbc's wordt verdeeld. De raden van bestuur sluizen dat bedrag – deels […]

Bijna 140 ziekenhuizen en zbc's krijgen met elkaar 65 miljoen euro extra voor de honoraria van de vrijgevestigd medisch specialisten. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Voor 2012 hebben de medisch specialisten een ‘macrokader' van 2,02 miljard euro, dat over de ziekenhuizen en zbc's wordt verdeeld. De raden van bestuur sluizen dat bedrag – deels onder voorwaarden – door aan  het ‘collectief' van medisch specialisten. Een deel van het bedrag – 65 miljoen euro – is gereserveerd voor extra groeiruimte voor instellingen die in overleg met de zorgverzekeraar meer zorg verlenen. Instellingen konden tot 1 april een aanvraag indienen, door middel van een ook door de zorgverzekeraar ondertekende brief.

138 instellingen (77 ziekenhuizen en 61 zbc's) dienden voor ruim 100 miljoen euro aan aanvragen in; daaronder waren zes zbc's die in 2011 zijn opgericht en nu voor het eerst een plafond krijgen. Omdat het totaal de 65 miljoen niet mocht overschrijden, is iedere aanvraag slechts voor 65 procent gehonoreerd, laat de NZa weten: ‘Ongeveer tien aanvragen zijn niet gehonoreerd omdat de brief niet mede door de zorgverzekeraar was ondertekend.' De NZa heeft de instellingen per brief gemeld met hoeveel het honorariumplafond is verhoogd.

De NZa heeft nu ook de definitieve honorariumplafonds voor de zbc's vastgesteld. Daarvoor was binnen het macrokader van 2,02 miljard 88 miljoen euro beschikbaar.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels