nieuws

Misbruik in kindertehuizen vaak en langdurig

Geen categorie

Seksueel misbruik komt in de Nederlandse jeugdzorg 'schokkend vaak' voor. De kans dat een kind in een pleeggezin of tehuis wordt misbruikt is twee tot vier keer groter dan bij thuiswonende jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat dinsdag is gepresenteerd. In instellingen was 23 procent slachtoffer van seksueel misbruik, in de […]

Seksueel misbruik komt in de Nederlandse jeugdzorg 'schokkend vaak' voor. De kans dat een kind in een pleeggezin of tehuis wordt misbruikt is twee tot vier keer groter dan bij thuiswonende jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat dinsdag is gepresenteerd. In instellingen was 23 procent slachtoffer van seksueel misbruik, in de pleegzorg 9 procent.

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking die uit huis zijn geplaatst, zijn zelfs tot tien keer vaker slachtoffer. Pleegzorg blijkt voor deze groep overigens geen betere bescherming tegen misbruik te bieden dan een verblijf in een instelling.

De Leidse onderzoekers noemen het 'verontrustend' dat seksueel misbruik van kwetsbare jongeren zo vaak voorkomt in de jeugdzorg. Ze pleiten ervoor dat opvang in een instelling alleen wordt ingezet als tijdelijke noodoplossing wanneer opvang in een pleeggezin niet mogelijk is.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de commissie-Samson. Die is bezig met een omvangrijk rapport over seksueel misbruik dat in oktober moet verschijnen. Volgens commissievoorzitter Rieke Samson bevestigt het nieuwe deelonderzoek eerdere bevindingen. ‘Het beeld dat het gaat om ernstig en ook vaak langdurig misbruik is niet veranderd.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels