nieuws

Nederlander kan met loon meeste Big Macs kopen

Geen categorie

Lonen in Nederland behoren tot de hoogste van de wereld. Zowel voor het bruto, als het netto salaris. Nederlanders kunnen met hun Duitse en Britse collega's (zowel in hogere functies, het middenkader als op de werkvloer) in eigen land de meeste Big Macs kopen van hun loon.

Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacaturewebsite Monsterboard in 23 landen. De lonen in West-Europa zijn relatief hoog ten opzichte van andere werelddelen, maar Nederland loopt daarbinnen ook nog aan kop met landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Pauline Osse van Loonwijzer is het een beetje stuivertje wisselen tussen deze landen. Buiten Europa springt Zuid-Afrika volgens haar eruit met relatief hoge lonen.

Big Macs
Loonwijzer doet wereldwijd in 65 landen onderzoek naar lonen en arbeidsvoorwaarden. Voor een goede internationale vergelijking wordt in dollars gerekend en om in te kunnen schatten wat het loon waard is in het land waar iemand woont en werkt, wordt ook gekeken naar de hoeveelheid Big Macs die iemand kan kopen van zijn uurloon. De Nederlandse leidinggevende kan 4 grote hamburgers bij de McDonald's kopen en zijn Britse collega 4,8. Zo verdient een Nederlandse leidinggevende met gemiddeld 26,10 dollar bruto per uur het meest in het onderzoek en zijn Britse collega staat met 24,50 dollar per uur op de tweede plaats. Maar netto houdt de Brit net iets meer over (17 dollar) en staat de Nederlander op de tweede plaats (16,20 dollar). Een Zuid-Afrikaanse leidinggevende komt buiten Europa het meest in de buurt met een bruto uurloon van 22,90 dollar en netto 16,10 dollar. Daarvoor kan hij of zij 4,4 Big Macs kopen.

Administratief personeel in Nederland verdient gemiddeld bruto 16,90 dollar per uur en 11,80 dollar netto. Zij scoren daarmee als tweede. Op nummer 1 staan hun Duitse collega's met bruto 17,30 dollar per uur, maar netto zakken zij naar de derde plaats met 11 dollar schoon. Ook kan de Nederlandse administrateur net iets meer Big Macs kopen: 3 tegen 2,7 hamburgers die hun Duitse collega's kunnen betalen. De administratief medewerkers in Pakistan zijn met een bruto/netto uurloon van 1,60 dollar het minst bedeeld. Zij kunnen nog geen hele Big Mac (0,3) kopen.

Binnen Europa bungelen Hongaarse en Russische administratief medewerkers onderaan. In Hongarije verdienen zij 7 dollar bruto per uur en 4,60 dollar netto, waarvan ze 0,9 hamburgers kunnen kopen. In Rusland houden ze van 6,20 dollar bruto meer over met 5,30 netto en 1,6 Big Macs.

Bron: Loonwijzer.nl

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels