nieuws

NVZ: beperkte kostenstijging ziekenhuizen

Geen categorie

De omzetgroei van algemene ziekenhuizen is in 2011 lager dan verwacht op basis van bevolkingsgroei en vergrijzing. Dat blijkt uit een enquête van de NVZ. Was de afgelopen vijf jaar de groei gemiddeld 4,7 procent, in 2011 gaat het om nog geen 2 procent. De omzet voor ziekenhuiszorg bestaat uit het A- en het B-segment. […]

De omzetgroei van algemene ziekenhuizen is in 2011 lager dan verwacht op basis van bevolkingsgroei en vergrijzing. Dat blijkt uit een enquête van de NVZ. Was de afgelopen vijf jaar de groei gemiddeld 4,7 procent, in 2011 gaat het om nog geen 2 procent.

De omzet voor ziekenhuiszorg bestaat uit het A- en het B-segment. Het A-segment is het deel van de zorg waarvoor een budget wordt vastgesteld. Het B-segment is het deel van de markt waarvoor de prijs niet door de overheid is vastgesteld, maar het resultaat is van onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars.

De omzet van het A-segment is gestegen met naar schatting 0,3% ten opzichte van 2010. In het B-segment is de omzet ongeveer 5,0% gegroeid.

Financieel resultaat
Het gemiddelde financiële resultaat is in 2011 naar verwachting lager dan in 2010, namelijk met 1 tot 2% gedaald. In 2010 was ongeveer 1 op de 14 ziekenhuizen verliesgevend. Uit de huidige enquête komt voor 2011 een vergelijkbaar beeld naar voren. De solvabiliteit is gegroeid tot gemiddeld ruim 17%, net iets meer dan 15% dat vaak als minimum wordt gezien.

Opnames
Het aantal opnames steeg in 2011 met 2,9%, het aantal eerste polikliniekbezoeken (EPB's) steeg met 2,6% en het aantal dagbehandelingen met 7,9%. Al deze productiematen stegen minder dan gemiddeld in de jaren 2005-10.

Het aantal ligdagen per opname daalde opnieuw: van 5,3 dagen in 2010 naar 5,1 dagen in 2011. Meer dan de helft van de opnames, 52%, werd in dagbehandeling uitgevoerd, een iets hoger percentage dan in 2010.

Groei personeel
Het aantal arbeidsplaatsen in algemene ziekenhuizen is in 2011 nauwelijks gegroeid met  0,5%. Dat leidt tot een verwachte stijging van de arbeidsproductiviteit van 1,5-2,5% .

Het aantal specialisten in loondienst is toegenomen met 4%, het aantal vrijgevestigde specialisten is gelijk gebleven.

De academische en categorale ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC's) zijn niet in de analyse meegenomen.

Jaarverslag
De jaarcijfers zijn te vinden in het digitale jaarverslag van de NVZ: nvzjaarverslag.nl

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels