nieuws

Plan winstuitkering ziekenhuis op lange baan

Geen categorie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het voorstel van het kabinet controversieel verklaren om private partijen te laten investeren in ziekenhuizen zodat ze voortaan de winst kunnen opstrijken. Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Kamer. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wilde investeerders zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen bewegen om geld te steken in ziekenhuizen, die […]

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het voorstel van het kabinet controversieel verklaren om private partijen te laten investeren in ziekenhuizen zodat ze voortaan de winst kunnen opstrijken. Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Kamer.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wilde investeerders zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen bewegen om geld te steken in ziekenhuizen, die op hun beurt de kwaliteit van de zorg en dienstverlening zouden kunnen verbeteren zonder dat de belastingbetaler dat meer kost. Een meerderheid in het parlement vindt dat het onderwerp na de verkiezingen in september door een nieuw kabinet moet worden bekeken.

Winst maken in de medisch-specialistische zorg is nu nog verboden. Schippers had in haar plannen wel voorwaarden aan de winstuitkering verbonden. Linkse oppositiepartijen verzetten zich eerder al tegen het plan.

Tijdens het overleg woensdag werden nog meer zorgvoorstellen in de ijskast gezet, zoals de overheveling van taken naar gemeenten en het verder vastleggen van rechten van patiënten.

De voltallige Tweede Kamer moet formeel nog beslissen over de lijst met controversiële onderwerpen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels