nieuws

Antonius-ziekenhuis past nanotechniek toe in schoonmaak

Geen categorie

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek-Emmeloord is het eerste ziekenhuis in Nederland dat overstapt op nanotechniek. Nanotechniek moet schoonmaken gemakkelijker, sneller, efficiënter en duurzamer maken. "Schoonmaak en hygiëne zijn voor een ziekenhuis van groot belang", zegt Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur van de Antonius Zorggroep. "Het schoonmaken moet goed en natuurlijk ook efficiënt […]

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek-Emmeloord is het eerste ziekenhuis in Nederland dat overstapt op nanotechniek. Nanotechniek moet schoonmaken gemakkelijker, sneller, efficiënter en duurzamer maken.

"Schoonmaak en hygiëne zijn voor een ziekenhuis van groot belang", zegt Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur van de Antonius Zorggroep.
"Het schoonmaken moet goed en natuurlijk ook efficiënt gebeuren. Met nanotechniek kan dat. De verwachting is bovendien dat we hiermee aanzienlijk minder schoonmaakmiddelen nodig hebben. Die schoonmaakmiddelen zijn soms best agressief. Nanotechniek past daarom in ons streven om een duurzaam ziekenhuis te worden."

Kleine deeltjes
Met nanotechnologie worden de kleinste deeltjes van atomen omringd met een vuil- en waterafstotend middel. Nanodeeltjes hechten zich volgens het ziekenhuis aan het oppervlak, waardoor andere stoffen hierop geen grip meer krijgen.
Het ziekenhuis gebruikt een onverdunde toepassing van nanotechnologie, waardoor volgens Kam het oppervlak minder vaak behandeld of gereinigd hoeft te worden en de werking des te krachtiger is.
 
Testen
Om te testen of deze manier van schoonmaken geschikt is voor toepassing in een ziekenhuis, zijn er de afgelopen weken verschillende materialen van het ziekenhuis behandeld met nanocoating. De resultaten zijn positief.

Nano-Coat, de leverancier van de nanotechnologie, is tevreden over de testresultaten.
"Het ziekenhuis kiest met deze producten voor een duurzame oplossing, omdat er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van agressieve schoonmaakmiddelen. Deze techniek helpt bij het HACCP- proof houden en maakt schoonmaken eenvoudiger," zo vertelt Ale Bok, directeur van Nano-Coat, de leverancier van de nanotechnologie producten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels