nieuws

NEVI: maatschappelijk contracteren krijgt vorm in praktijk

Geen categorie

Best practices gaven de derde bijeenkomst van de inkoopbrancheorganisatie NEVI over Maatschappelijk Facilitair Contracteren kleur en markeerden een verschuiving van theorie naar praktijk. Er zijn stappen gemaakt, maar een kritische dialoog tussen leveranciers en klanten blijft nodig om voor beide partijen tot een optimaal resultaat te komen. Maatschappelijk Facilitair Contracteren is ‘geland'. Dat concludeert de […]

Best practices gaven de derde bijeenkomst van de inkoopbrancheorganisatie NEVI over Maatschappelijk Facilitair Contracteren kleur en markeerden een verschuiving van theorie naar praktijk. Er zijn stappen gemaakt, maar een kritische dialoog tussen leveranciers en klanten blijft nodig om voor beide partijen tot een optimaal resultaat te komen.

Maatschappelijk Facilitair Contracteren is ‘geland'. Dat concludeert de NEVI na de derde bijeenkomst van in- en verkopende marktpartijen in de facilitaire dienstverlening. Tijdens een middag- en avondsessie in Bilderberg Résidence Groot Heideborgh in het Gelderse Garderen,spreken meerdere marktpartijen over de constructieve dialoog die rond het onderwerp is ontstaan. Ook brancheverenigingen tonen zich tevreden over de gemaakte vorderingen, zoals blijkt uit verhalen van Hans Simons (foto, bestuursvoorzitter OSB). John Weinstock (NEVI), die na twee eerdere bijeenkomsten in Garderen opnieuw hoopt op een "verdiepende dialoog", spreekt daarom de hoop uit dat er na schoonmaak ook meer aandacht komt voor andere facilitaire diensten als catering en beveiliging, waarin eveneens een maatschappelijke meerwaarde valt te creëren. Niet alleen op het gebied van arbeidsomstandigheden, maar ook in zaken als veiligheid en verantwoorde voeding.

IJkpunt
Een ijkpunt in de ontstane dialoog in Nederland is de eerste grote staking in de schoonmaak, nu drie jaar geleden. In zijn presentatie rept Simons van drie lijnen die daarmee samenkwamen. Zoals het debat over prijs en kwaliteit, waarin toenemende outsourcing, het beschouwen van medewerkers als commodity, sturen op prijs en snelle contractwisselingen risico's met zich meebrachten voor kwaliteit en medewerkerstevredenheid. Ook de rol van de vakbeweging is niet uit te vlakken. Die ziet de schoonmaaksector als strategisch in haar streven om zichzelf weer op de kaart te zetten. Door het professionaliseren van de branche, het in het leven roepen van een codecommissie en meer aandacht voor de hoge outsourcinggraad en de rol daarin voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Voor inkopers heeft Simons nog een advies: "Als inkoper zou ik me niet weg laten sturen met een provisiesysteem waarmee niet valt te werken, gebaseerd op besparing en marges. Daarover hoor je met je opdrachtgever in gesprek te gaan." De inhoudelijke kennis van de inkoper over facilitaire zaken is soms te beperkt, ziet hij. "Er is daardoor geen tegenwicht ten opzichte van de verkopende partijen. Investeer daarom in kennis op enkele sleutelgebieden."

Best practices
Een verandering ten opzichte van de eerdere ontmoetingen rond Maatschappelijk Facilitair Contracteren zijn de twee best practices die in het programma naar voren kwamen. Achmea, dat een ‘all inclusive'-concept zocht, waarin de totale schoonmaakkosten duidelijk zouden zijn en er geen latere discussie kon ontstaan over geld, deed een aanbesteding onder vier partijen. Daar kwamen twee partijen uit naar voren. Een daarvan was Hago Next, dat zelf veel aandacht heeft voor tevredenheid bij zowel de eigen medewerkers en bij opdrachtgevers. Inmiddels is Hago Next begonnen met dagschoonmaak bij Achmea, om de connectie met de business te herstellen. In de werkzaamheden zijn tal van innovaties doorgevoerd, zoals het uitrusten van schoonmaakmedewerkers met smartphones, waarmee zij bijvoorbeeld schade in ruimtes kunnen vastleggen en schoonmaakmiddelen bestellen. Door middel van tevredenheidsonderzoeken probeert Hago Next harde garanties te geven op het gebied van medewerkerstevredenheid en klanttevredenheid. De nieuwe aanpak roept in de conservatieve schoonmaakbranche weerstand op, denkt Abraham van der Vuurst (Hago Next). "Maar de beste manier om te laten zien dat het wel werkt is door het te doen. Want het loopt als een trein."

Leerpunten
Als nieuw concept in de markt zijn er nog wel enkele leerpunten, zegt Marten van der Heijden (Achmea). "We moeten leveranciers in de aanbesteding nog meer meenemen in ons denken. De aanpak van Hago Next sluit daarop aan, maar in de concurrentiestelling is het goed om ook andere partijen mee te nemen. En hoe goed het concept ook is, de praktijk blijft weerbarstig. Uit de eerste periode hebben we wel geleerd dat het belangrijk is continu met elkaar in gesprek te blijven." De volgende bijeenkomst rond Maatschappelijk Facilitair Contracteren van de NEVI vindt op 6 november 2012 plaats bij het Hotel de Klepperman in Hoevelaken. Dan verwachten organisatoren NEVI en Mercuri International nieuwe best practices te kunnen presenteren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels