nieuws

Ombudsman krijgt meer vragen over zorg

Geen categorie

De Ombudsman heeft vorig jaar meer vragen en klachten ontvangen over zorg en sociale zekerheid. Die gingen vooral over het onverzekerd zijn en betalingsproblemen. Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag van De Ombudsman. De stichting werkt veel samen met omroepen om via die publiciteit een oplossing te krijgen voor veelvoorkomende problemen. Dat er meer […]

De Ombudsman heeft vorig jaar meer vragen en klachten ontvangen over zorg en sociale zekerheid. Die gingen vooral over het onverzekerd zijn en betalingsproblemen.

Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag van De Ombudsman. De stichting werkt veel samen met omroepen om via die publiciteit een oplossing te krijgen voor veelvoorkomende problemen. Dat er meer vragen werden gesteld over het onverzekerd zijn, komt volgens De Ombudsman doordat het College voor Zorgverzekeringen sinds maart 2011 actief onverzekerden opspoort.

Het aantal verzoeken om advies in complexe sociaal-juridische zaken is ook toegenomen. De afdeling die zich hiermee bezighoudt, kreeg ruim 100 dossiers meer binnen dan in 2010. Over het consumentenrecht en over problemen met een telecomaanbieder of energieleverancier kwamen minder vragen en klachten binnen.

De Ombudsman, die in 1972 werd opgericht, onderzoekt jaarlijks ongeveer 3000 zaken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels