nieuws

Specialisatie ziekenhuizen door nieuwe normen

Geen categorie

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), een koepelorganisatie voor chirurgen, presenteerde maandag nieuwe kwaliteitseisen voor een aantal behandelingen. Het gevolg van die normen is dat ziekenhuizen zich verder zullen specialiseren en meer met elkaar moeten gaan samenwerken. Het is de derde keer dat de NVvH kwaliteitseisen publiceert, ditmaal voor kinder- en traumachirurgie en de behandeling […]

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), een koepelorganisatie voor chirurgen, presenteerde maandag nieuwe kwaliteitseisen voor een aantal behandelingen. Het gevolg van die normen is dat ziekenhuizen zich verder zullen specialiseren en meer met elkaar moeten gaan samenwerken.

Het is de derde keer dat de NVvH kwaliteitseisen publiceert, ditmaal voor kinder- en traumachirurgie en de behandeling van maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies. Een belangrijke eis is dat een team binnen een ziekenhuis een behandeling een minimum aantal keer per jaar uitvoert.

Mede daardoor zullen ziekenhuizen niet meer alle behandelingen aanbieden, maar slechts die waar ze gespecialiseerd in zijn. Andere ziekenhuizen zullen gaan samenwerken binnen één regio. Voor patiënten betekent dit dat ze mogelijk wat verder moeten reizen voor een behandeling, maar dat ze meer garantie hebben op goede zorg. De klinieken krijgen een jaar de tijd om aan de eisen te voldoen.

De nieuwe kwaliteitseisen zijn een belangrijke stap, reageert directeur van patiëntenfederatie NPCF Wilna Wind. Maar patiënten moeten wel goed geïnformeerd worden. ‘Waar kan iemand met maagkanker terecht? Waarom kan een kind niet meer geopereerd worden in het ziekenhuis in de buurt? Patiënten zijn bereid om voor kwaliteit te reizen maar daarvoor is openheid en informatie wel van groot belang', aldus Wind.

In de gezondheidszorg is al langer een trend gaande van spreiding en specialisatie. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) pleitte vorig jaar in een rapport voor een totale reorganisatie van de zorg die geleverd wordt door huisartsen en medisch specialisten. Ziekenhuizen moeten zich verder specialiseren in de zorg waarin ze goed zijn. Zorg waarin ze niet goed zijn, moet worden afgestoten naar ziekenhuizen die op dat terrein juist uitblinken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels