nieuws

Winst IJsselmeerziekenhuizen verzevenvoudigd

Geen categorie

De winst van de IJsselmeerziekenhuizen is vorig jaar meer dan verzevenvoudigd, tot ruim 11,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening, die het ziekenhuis uit Lelystad met vestigingen in Lelystad en Emmeloord onlangs openbaar maakte. De omzet steeg met bijna 8 procent, tot 104 miljoen euro. Begin 2009 werd het destijds op de rand van […]

De winst van de IJsselmeerziekenhuizen is vorig jaar meer dan verzevenvoudigd, tot ruim 11,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening, die het ziekenhuis uit Lelystad met vestigingen in Lelystad en Emmeloord onlangs openbaar maakte. De omzet steeg met bijna 8 procent, tot 104 miljoen euro.

Begin 2009 werd het destijds op de rand van faillissement bungelende ziekenhuis overgenomen door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter en ex-bankiers Dirk Brouwer en Willem de Boer. Naast het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is de instelling het enige private ziekenhuis in Nederland.

Uit de jaarrekening blijkt dat de IJsselmeerziekenhuizen de winstexplosie onder meer dankt aan financiële steun van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In 2009 beloofde de NZa het ziekenhuis een balanssteun van 18 miljoen euro, die zou worden uitgekeerd in drie tranches. Volgens de toelichting van de post ‘overige bedrijfsopbrengsten' is de tweede tranche, ter waarde van 6 miljoen euro, vorig jaar ontvangen. Met de kapitaalinjectie versterkte het ziekenhuis zijn eigen vermogen, dat overigens nog steeds bijna 13 miljoen negatief is.

Verder blijkt de winst positief te zijn beïnvloed door een boekhoudkundige herwaardering van het vastgoed in Emmeloord. In 2009 waardeerde het ziekenhuis de locatie af met 4,8 miljoen euro. Door ‘goed ondernemerschap zijn de resultaten van de productie en de financiële resultaten van de afgelopen jaren sterk verbeterd', aldus de toelichting. ‘Tevens zijn er meerdere huurders gecontracteerd.' Op basis van de betere financiële resultaten werd de eerdere afwaardering van ‘Emmeloord' vorig jaar weer ongedaan gemaakt.

Financieel bestuurder Willem de Boer van het ziekenhuis erkent dat de exceptionele winst over 2011 behoorlijk is gestut door de genoemde eenmalige posten. ‘Onze gewone winst is rond de 2 miljoen euro geweest. Dat is in lijn met vorige jaren.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels