nieuws

Ziekenhuizen hebben moeite met betalingen

Geen categorie

Ziekenhuizen kunnen steeds moeilijker voldoen aan de lopende betalingsverplichtingen die zij hebben bij verzekeraars. De liquiditeit is onvoldoende gestegen om aan de groeiende berg met schulden te voldoen. Dat analyseerde financieel adviesbureau PwC op basis van jaarrekeningen van 80 van de 83 ziekenhuizen over 2011. Drie ziekenhuizen hebben hun jaarrekening nog niet ingeleverd. Ondanks dat […]

Ziekenhuizen kunnen steeds moeilijker voldoen aan de lopende betalingsverplichtingen die zij hebben bij verzekeraars. De liquiditeit is onvoldoende gestegen om aan de groeiende berg met schulden te voldoen.

Dat analyseerde financieel adviesbureau PwC op basis van jaarrekeningen van 80 van de 83 ziekenhuizen over 2011. Drie ziekenhuizen hebben hun jaarrekening nog niet ingeleverd.

Ondanks dat er winst werd gemaakt en het eigen vermogen is gegroeid bij veel ziekenhuizen, krijgen meer en meer instellingen moeite met het voldoen aan hun kort lopende verplichtingen. Daarmee worden onder meer salarissen en betalingen aan leveranciers bedoeld.

Vorige week publiceerde accountants- en adviesbureau Deloitte dat de financiële positie van Nederlandse ziekenhuizen sterk is verbeterd, ondanks de vorig jaar doorgevoerde budgetkorting van 380 miljoen euro door de overheid.

De analisten van PwC concludeerden dat de cashpositie van veel ziekenhuizen in de eerste 6 maanden van dit jaar is verslechterd. ‘De positieve resultaten in 2011 maskeren de extra liquiditeitsbehoefte die voortvloeit uit onder meer hun 2 miljard schuld bij verzekeraars', aldus de PwC-analisten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels