nieuws

Zorgverlener heeft zelden inzage in dossiers

Geen categorie

Het komt maar zelden voor dat elke zorgverlener en de patiënt direct digitaal inzage kunnen hebben in het dossier van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van Kwaliteit in Zicht. Van de 56 ziekenhuizen die aan het onderzoek meededen, voldeden er slechts 2 aan de eis dat een dossier door iedereen waar dan ook in […]

Het komt maar zelden voor dat elke zorgverlener en de patiënt direct digitaal inzage kunnen hebben in het dossier van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van Kwaliteit in Zicht.

Van de 56 ziekenhuizen die aan het onderzoek meededen, voldeden er slechts 2 aan de eis dat een dossier door iedereen waar dan ook in te zien moet zijn. Wel zijn in 18 andere ziekenhuizen alle behandelplannen in te zien door zorgverleners.

Het probleem is volgens de onderzoekers dat er vaak geen elektronisch dossier is of dat het niet wordt gedeeld tussen alle zorgverleners. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een huisarts niet op de hoogte is van een behandeling in een ziekenhuis. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de patiënten meermaals hetzelfde verhaal moet uitleggen bij verschillende zorgverleners. Ook heeft de patiënt zelf nauwelijks toegang tot het eigen dossier.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels