nieuws

De eeuw van Afrika?

Geen categorie

In het Westen denken we alleen over Afrika in termen van medelijden. Het wordt gezien als een poel van honger, verderf en genocide, als bestemming alleen maar geschikt voor een safarivakantie, goedbedoelende NGO-medewerkers. Maar misschien moeten we ons beeld bijstellen, en aan Afrika denken als motor voor economische groei. Zes van de tien 's werelds snelst groeiende economieën tussen 2001 en 2010 waren in Afrika, volgens het vooraanstaande tijdschrift The Economist. Volgens het Internationale Monetaire Fonds zullen tussen 2011 en 2015 Afrikaanse landen goed zijn voor 7 van de top-10 plaatsen.

Afrika is dus niet langer alleen een plek om op safari te gaan of voor humanitaire hulp. Het is ook een plek om geld te verdienen. China had dat al snel ontdekt. Het land heeft in de afgelopen 10 tot 20 jaar al een flink deel van de Afrikaanse boedel opgekocht. Inmiddels probeert China ook haar slag te slaan in de Cariben; het land wil de olieraffinaderij op Aruba overnemen. Overal in Afrika zijn deze dagen Chinese ondernemers die willen investeren in grondstoffen en de landbouw. Westerse bedrijven lijken zich maar langzaam aan bewust te worden van het economisch potentieel van dit continent.
Uiteindelijk biedt internationale handel een betere oplossing voor Afrika dan ontwikkelingshulp. Ik ben geen voorstander van de drastische korting op ontwikkelingshulp die de VVD voorstaat, maar economische groei en werkgelegenheid zijn uiteindelijk de meest duurzame manier om de levensstandaard te verhogen. Dus, als je ontwikkelingshulp wilt verminderen, doe dat dan stapsgewijs en niet cold turkey zoals de VVD voorstelt. Bovendien moet eerst vrijhandel met Afrika gegarandeerd worden, want anders is handel überhaupt geen begaanbaar pad.
Toegegeven, Afrikaanse landen zijn zelf medeverantwoordelijk voor de mislukte handel als gevolg van corruptie, ingewikkelde regelgeving en te hoge minimumlonen. Het minimumloon voor kledingarbeiders is ongeveer $37 per maand in Bangladesh, in vergelijking met ongeveer $120 in Lesotho, aldus Nicholas Kristof, columnist voor The New York Times.
Ook is er sprake van onnodig veel bureaucratische rompslomp. Om een paar voorbeelden te nomen: in Swaziland zijn er 12 procedures voor nodig en duurt het 56 dagen om een ​​bedrijf te beginnen, volgens de prachtige van de Wereldbank ‘Doing Business'-rapport dat in 2012 is verschenen. In Niger duurt het 326 dagen om een magazijn te bouwen. In Senegal zijn er 43 procedures voor nodig en kost het meer dan twee jaar om een rechtsvordering af te dwingen.

Ondanks alle verhalen over de plagen die Afrika teisteren, wordt Afrika steeds democratischer en oriënteert het zich meer en meer op de markt. Dit heeft het continent ten dele aan China te danken. De Chinezen hebben zich niet zo makkelijk laten afschrikken, en zagen dat Afrika de moestuin van hun eigen land kon worden. Alleen Amerikaanse en Europese bedrijven staan nog steeds aan de zijlijn. De vraag is, waar is het wachten op?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels