nieuws

Dertien ziekenhuizen kampen met VRE-uitbraak

Geen categorie

Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Dat houdt de verspreiding bij en brengt de genetische verwantschap van de bacteriën in kaart. Vanuit heel Nederland sturen ziekenhuizen monsters op naar het UMC Utrecht die misschien de ‘vancomycine resistente Enterococcus faecium' of VRE-bacterie bevatten. Via genetische analyses […]

Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Dat houdt de verspreiding bij en brengt de genetische verwantschap van de bacteriën in kaart.

Vanuit heel Nederland sturen ziekenhuizen monsters op naar het UMC Utrecht die misschien de ‘vancomycine resistente Enterococcus faecium' of VRE-bacterie bevatten. Via genetische analyses bepaalt het UMC Utrecht of het inderdaad om de VRE-bacterie gaat en om welk type. Momenteel is de resistente bacterie aangetroffen in dertien ziekenhuizen. Het aantal gevallen wisselt sterk per ziekenhuis. In het UMC Utrecht ligt één patiënt met de VRE-bacterie.

De VRE-bacterie is een resistente variant van een bacterie die normaal in de darmen van mensen voorkomt. De vancomycine-resistente variant heeft zich aangepast aan het ziekenhuis en kan ook buiten patiënten lang in leven blijven. Patiënten verwerven de VRE-bacterie meestal in het ziekenhuis. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiënten infuuslijnen krijgen. De bacterie komt dan van de huid in de bloedbaan terecht.

Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Maar het is niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom moeilijk te bepalen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels